Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna www.chataczarownic.fora.pl
życie po życiu, ezoteryka
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wpływ zakwaszenia organizmu na stan zdrowia.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> Szlachetne zdrowie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 8:51, 03 Wrz 2013    Temat postu:

słuchajcie a która "przegryzka" działałaby odkwaszająco? mam na myśli takie skubanie sobie w ciągu dnia, tak żeby mieć na biurku i od czasu do czasu sobie wziąć. Pestki dyni? słonecznika? któreś orzechy? może jakaś suszona żurawina czy coś...?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Wto 9:42, 03 Wrz 2013    Temat postu:

Zielony banan, salata, slodka patryka.
Powrót do góry
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 10:14, 03 Wrz 2013    Temat postu:

Mirek napisał:
Zielony banan, salata, slodka patryka.

no to niewiele... papryka odpada, jestem uczulona.
zielony banan w sensie niedojrzały, czy jakaś specjalna odmiana?
sałata - kiepska przegryzka, muszę poczytać o pestkach, które zakwaszają a które nie (są takie?)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Wto 10:18, 03 Wrz 2013    Temat postu:

Napewno pestki moreli nie zapraszają lecz tych nie zaleca się dużo dziennie jeść. Niedojrzałe banany.
Powrót do góry
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 10:41, 03 Wrz 2013    Temat postu:

Wpływ zakwaszenia organizmu na samopoczucie i zdrowie .
Autor: Gaya

Nasze ciało zbudowane jest z ogromnej ilości współgrających ze sobą komórek tworzących tkanki i narządy. A komórki są małymi fabrykami wyposażającymi nas w energię. Jesteśmy stworzeni, aby być zdrowymi, silnymi i pełnymi energii. Dlaczego w takim układzie jest mnóstwo osób chorych i zmęczonych?

Do prawidłowego funkcjonowania naszych komórek niezbędna jest stabilność takich parametrów jak temperatura, odczyn pH czy ciśnienie. Nawet małe ich odchylenia wywołują zaburzenia czynności całego organizmu. Jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania procesów komórkowych jest równowaga kwasowo - zasadowa. Może ona zostać zaburzona w obu kierunkach, ale najczęściej dochodzi do jej przesunięcia w kierunku kwasowym. Według doktora Younga, twórcy Nowej Biologii, początkiem wszystkich chorób jest po prostu zakwaszenie ciała.

"To co błędnie nazywamy chorobą, jest tak naprawdę manifestacją odłożonych kwasów i toksyn w ciele". ~ dr Robert O. Young ~

Reakcje biochemiczne w naszym organizmie zachodzą głównie w środowisku wodnym, w nim rozpuszczone są składniki odżywcze i elektrolity. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe zapewniają równowagę między kwasami a zasadami, co okazuje się bardzo ważne, bo poziom metaboliczny jest zależny od zasadowego środowiska. Kwaśne środowisko sprzyja rozwojowi mikroorganizmów jak bakterie i grzyby, które tworzą własne produkty odpadów i zmniejszają wchłanianie protein i minerałów, co z kolei osłabia zdolność organizmu do produkowania hormonów i enzymów. Zakłóca to regenerację komórek, trawienie i wydalanie toksyn. W efekcie czujemy się zmęczeni i potrzebujemy więcej snu do regeneracji.

Zmęczenie to jeden z najbardziej wyraźnych sygnałów jakie wysyła nam organizm, w którym nagromadził się nadmiar toksyn.

Komórki, które pływają w toksynach, zaburzają swoje czynności lub mutują się, a my czujemy się chorzy i pozbawieni energii. Odchylenie w stronę pH kwaśnego powoduje szereg negatywnych konsekwencji takich np. jak starzenie się tkanek, zmarszczki czy bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby rozcieńczyć toksyny i zapobiec zniszczeniom. W kwaśnym środowisku szybko rozwijają się komórki rakowe, podczas gdy zdrowe komórki zaburzają swoje fukncje i giną.



Najczęstsze objawy zakwaszenia ciała

Kiedy nasz organizm jest zakwaszony mogą pojawić się bóle i zawroty głowy, ogólne osłabienie, problemy z cerą jak trądzik czy sucha skóra, nieprzyjemny i silny zapach potu, kwaśny zapach moczu, zimne stopy i dłonie, wypadanie włosów i łamliwość paznokci, próchnica, cienie pod oczami, nalot na języku i dziwny smak w ustach, zaparcia, zgaga, problemy żołądkowo- jelitowe, cellulitis, bóle mięśni, sztywność stawów, bóle pleców i kręgosłupa, osłabienie ogólnej odporności, częste przeziębienia i stany zapalne, problemy z zatokami, alergie i pokrzywki, ponieważ nasz organizm nie ma sił walczyć.

Możemy odczuwać huśtawki nastroju, brak koncentracji, smutek lub drażliwość, niekontrolowane wybuchy złości, niepokój wewnętrzny, lęki, zaburzenia snu, zmęczenie nawet po długim śnie, zmniejszoną odporność psychiczną i skłonność do depresji.

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja powstaniu różnych przewlekłych chorób, w zależności od uwarunkowań genetycznych, osłabionych miejsc i organów: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, choroby serca, zaburzenia krążenia, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, skłonność do złamań kości u osób starszych; powolne leczenie złamań, dyskopatia, kamica, zapalenie stawów, problemy z układem pokarmowym.

Mechanizmy buforowe, czyli jak radzi sobie nasz organizm

Płuca i nerki eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii a tzw. układy buforowe krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Krew dostarcza komórkom w całym Twoim ciele substancji odżywczych i tlenu oraz pomaga usuwać toksyny. W każdej komórce podczas uzyskiwania energii powstaje kwas węglowy, zostaje on związany w systemie buforowym krwi, a następnie ponownie przekształcony w płucach, skąd jest wydychany.

Mechanizmy buforowe są to układy związków chemicznych, rozpuszczone w osoczu krwi i utrzymujące równowagę pH krwi i wszystkich płynów komórkowych w granicach pH 7,35-7,45. Można to skrótem opisać tak: gdy cząsteczka kwasu spotyka się z cząsteczką zasady, powstaje neutralna cząsteczka soli, nieszkodliwa dla organizmu i łatwo wydalana. Takimi zasadowymi minerałami są głównie: sód, potas, wapń, magnez i żelazo, i są one potrzebne w każdej komórce do neutralizacji kwasów. Jednak u wielu osób poziom tych minerałów jest obniżony. Zdrowy organizm utrzymuje rezerwy tych alkalicznych minerałów, aby wykorzystać je w chwilach zagrożenia. Jeśli jednak nie dostarczamy ich w diecie , żyjemy w stresie, albo spożywamy za dużo pokarmów zakwaszających zostaną one wyciągnięte z tkanek np. z kości (wapń) lub mięśni (magnez).



Podstawowe przyczyny powstania zakwaszenia

Do zakwaszenia przyczynia się:

1. Dieta: spożywanie dużej ilości pożywienia zakwaszającego w stosunku do jedzenia zasadowego, a także łączenie pokarmów różnego typu, jak białek i węglowodanów, trawiących się w różnych miejscach w układzie pokarmowym, w innym środowisku pH. Także dieta uboga w mikroelementy i witaminy.

Przejściowy stan zakwaszenia występuje również u osób oczyszczających ciało dietą lub głodówką i u osób odchudzających się. Organizm uwalnia wówczas masę toksyn, których często nie nadąża wydalać i neutralizować. Dlatego bardzo istotna jest jakość wszystkiego co wówczas jemy i wspomaganie ciała w oczyszczaniu różnymi zabiegami oraz ziołami.

2. Długotrwały stres i życie w pośpiechu, a także utrzymywanie w sobie negatywnych uczuć jak gniew, smutek i innych, które niekorzystnie wpływają na nasz układ nerwowy zarządzający całym organizmem

3. Nadużywanie leków, np. przeciw bólowych

4. Używki jak alkohol, nikotyna, kawa i czarna herbata

Pokarmy o działaniu kwasotwórczym:

Białko zwierzęce: mięso i jego przetwory, także ryby. Najmocniej zakwaszają produkty mocno przetworzone, konserwowane, wędzone, i z dużą ilością soli.
Cukier i wszelkie produkty go zawierające, z tym że mniej zakwaszają dżemy owocowe niż np. ciasta i cukierki.
Jajka a najbardziej żółtko.
Przetwory mleczne: głównie sery żółte i wędzone.
Przetworzone mocno produkty jak biała mąka, białe makarony i ryż, margaryny, marynaty, musztardy, ketchupy.
Produkty zbożowe, orzechy i rośliny strączkowe. Ich działanie kwasotwórcze można obniżyć poprzez proces moczenia i podkiełkowania. Zboża dobrze jest też dokładnie przeżuwać i mieszać ze śliną - w jamie ustnej następuje wstępne trawienie węglowodanów, co podwyższa ich właściwości zasadowe. Pokarmy: kasza gryczana, żyto, pszenica, owies, ryż pełny. Jedynie kasza jaglana jest zasadowa.

Jak widać, na ogół, większość naszego pożywienia ma działanie kwasotwórcze.



Kuracja odkwaszająca, czyli jak prawidłowo się odżywiać

Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 % z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 % z kwasotwórczych.

Pokarmy o działaniu zasadowym:

free stock photoographyOwoce surowe i suszone, także ugotowane ale bez konserwantów i cukru
Warzywa surowe, gotowane na parze, duszone, zupy i wywary, świeże soki. Najbardziej polecane są rośliny zielone, marchew, buraki, ziemniaki, seler, także pomidory i naturalne kiszonki itd.
Wszelkie zioła, świeże i suszone

Jeśli czujemy silnie zakwaszone ciało, pomocne jest zastosowanie diety niskobiałkowej, z ograniczeniem soli. Zamiast białej soli lepiej używać małe ilości soli morskiej bogatej w mikroelementy. Spożywamy głównie warzywa i owoce, zwłaszcza wprowadzając je w postaci surowej. Już po kilku dniach poczujemy wyraźną poprawę samopoczucia i witalności. Przy silnym zakwaszeniu dietę zmieniamy stopniowo. Należy dużo pić, aby ułatwić wydalanie kwasów z ciała. Nasza dieta odkwaszająca powinna składać się głównie z warzyw: surowych, soków czy gotowanych na parze i w małej ilości wody. Ziemniaki i buraki gotujemy lub pieczemy w łupinach. Możemy jeść dowolne warzywa jak marchew, pietruszkę, seler, brokuły, kalafior, kapustę, por, pasternak, cukinie, cykorię, pomidory, jarmuż, fasolkę szparagową, brukselkę, paprykę, kapustę kiszoną, szpinak, pokrzywę, zioła, ogórek, dynię i wiele innych. Zamiast tłuszczy zwierzęcych używamy olejów tłoczonych na zimno jak oliwa z oliwek, olej lniany, sezamowy, słonecznikowy itd. Słodycze zastępujemy suszonymi owocami i miodem. Pamiętajmy, aby miodu nie podgrzewać ani nie łączyć z gorącymi pokarmami, inaczej straci swoje cenne enzymy i nie będzie dużo więcej wart niż zwykły cukier. Pijemy też soki warzywne i owocowe, ale między posiłkami albo rano przed jedzeniem, zwłaszcza dotyczy to owoców, które łatwo fermentują kiedy jemy je po obfitym posiłku. [b]Jemy też pestki dyni, nasiona słonecznika i migdały. Przy wprowadzeniu do diety białka, pamiętajmy o niełączeniu ich w jednym posiłku z węglowodanami. Nie jemy na noc.
- See more at: [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 10:43, 03 Wrz 2013    Temat postu:

Mirku piszą tu że pestki dyni, migdały i nasiona słonecznika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:03, 03 Wrz 2013    Temat postu:

Silnie zasadotwórcze artykuły spożywcze:
warzywa, np.: ogórek, kapusta, świeży mlecz, endywia, pomidor, cukinia, dynia, marchewka, rzodkiewka, kalarepa, por, roszponka, oberżyna, seler, ziemniak, biała fasola, sałata liściowa, rukola, itd.,
nasiona słonecznika i dyni, kiełki pszenicy, orzechy pini, pistacje, sezam
soki warzywne, herbaty ziołowe
oleje tłoczone na zimno, masło, słodka śmietana
jarzynowe puree
granulat spożywczy Siła Roślin (WurzelKraft)

Słabo zasadotwórcze artykuły spożywcze:
owoce, np.: figi, rodzynki, banany, cytryna, czereśnie, winogrona, morele, brzoskwinie, truskawki, agrest, maliny, jeżyny, itd.,
nasiona komosy ryżowej (quinoa), szarłatu, prosa i gryki
orkisz, kasze, zarodki orkiszowe, owies
mleko wyborowe lub surowe
soczewica, groch, zielona i żółta fasolka szparagowa
kawa zbożowa
awokado


Silnie kwasotwórcze artykuły spożywcze:
orzechy włoskie, laskowe, ziemne i brazylijskie, słodkie migdały
pełnoziarnista mąka pszenna i żytnia, wyroby ze śrutu pełnoziarnistego
chleb razowy i pełnoziarnisty
ryż łuskany i gotowany
twaróg, jogurt, maślanka
soki owocowe

Słabo kwasotwórcze artykuły spożywcze:
białko zwierzęce, np.: mięso, kiełbasa, wędliny, ryby
większość produktów mlecznych, np.: twarde sery
cukier przemysłowy, słodziki i słodycze
biała mąka i produkty z białej mąki
fast food, gotowe dania
wszystkie napoje lemoniadowe typu cola
czarna herbata, mielona kawa
alkohol


Ostatnio zmieniony przez NianiaOgg dnia Wto 11:05, 03 Wrz 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Wto 15:03, 03 Wrz 2013    Temat postu:

Znalazłem taką tabelę. Sporo się pokrywa z tym coś tu napisała Nianiu:



Lekkie ćwiczenia sprawiają, że organizm jest bardziej zasadotwórczy, a używki (palenie, alkohol) – kwasotwórczy.


Edgar Cayce twierdzi, że każde jedzenie może być trucizną, jeśli mamy negatywne myśli. Nie konsumujmy zatem w momencie poirytowania, złości, obaw, zmartwień, a nawet gdy jesteśmy zmęczeni.
Autor zaleca także spożywanie 80/20, czyli 80% pokarmów zasadotwórczych i 20% kwasotwórczych.


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto 15:04, 03 Wrz 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Aga_w_Chmurach
czarownica



Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 3153
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z okolic chmurek

PostWysłany: Wto 19:29, 03 Wrz 2013    Temat postu:

sa rozbieżności drobne. Ale ani słowa o najbardziej odkwaszających ogórkach kiszonych i kapuscie oi sokach z nich
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 19:33, 03 Wrz 2013    Temat postu:

Dzięki Mirku Smile
och, ja mam fioletowe winogrona, te drobne, nareszcie krzaczek nam w tym roku owocuje, a one zasadotwórcze są Very Happy No i pyszne są!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pinda
wyciszony



Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 19:36, 03 Wrz 2013    Temat postu:

NianiaOgg napisał:
Mirek napisał:
Zielony banan, salata, slodka patryka.

no to niewiele... papryka odpada, jestem uczulona.
zielony banan w sensie niedojrzały, czy jakaś specjalna odmiana?
sałata - kiepska przegryzka, muszę poczytać o pestkach, które zakwaszają a które nie (są takie?)


migdały
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ellmaris
czarownica



Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 20:12, 03 Wrz 2013    Temat postu:

bardzo fajne artykuły, dla mnie szczególnie ważne...od miesiąca nie palę papierosów co uważam za pełen sukces...wszyscy moi koledzy i koleżanki w pracy palą i to co chwilę...a ja nie...i nawet nie tęsknię...przed pierwszą wizytą u onkologa powiedziałam sobie : dość!!! nie palisz więcej...poprosiłam swoich Świetlistych Opiekunów o pomoc...i wiecie co? wykasowali mi jakby pamięć palenia...nie wiem, jak to się stało ale od samego początku nie mam ochoty na papierosa...a śmierdzą mi teraz niemiłosiernie...no i właśnie rozpoczęłam szukanie informacji, jak mogę jeszcze skutecznie oczyścić organizm...pije tylko zielone herbatę, mam zamiar zrezygnować z kawy- jedną rano zaliczam na rozruch, ale już czuję że to nawyk a nie potrzeba...no i ten artykuł spadł mi z nieba, bo właśnie tego szukałam...dzięki wielkie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aga_w_Chmurach
czarownica



Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 3153
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z okolic chmurek

PostWysłany: Wto 22:12, 03 Wrz 2013    Temat postu:

ale kawa bez przesady ma dużo pozytywnych aspektów.
Nie wiem skąd to polowanie na kawę. Fakt odwadnia, więc trzeba płyny uzupełniać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 12:02, 05 Wrz 2013    Temat postu:

Mirek napisał:
Czyli nie taki Mirek zly, jak go malujecie. Skoro tyle podziekowan otrzymal. Wink

tu przyznam uczciwie, Mirek ma tyle ciekawych materiałów w rękawie, że sypnie na każdą okoliczność. Dziś pytanie, dziś odpowiedź Wink


A ja bym was chciała spytać, jak profilaktycznie rozprawiać się z potencjalną kamicą nerkową, SZCZAWIANOWĄ.
Wiem że nie należy jeść produktów bogatych w szczawiany.
Ale może coś profilaktycznie zażywać, żeby rozpuszczać te pierwsze odkładające się kryształki zanim obrosną do postaci "jeżowca". Bo taki jeżowiec, kiedy wychodzi kanałem moczowym... Shocked Shocked Shocked
Wystarczyło żeby obrósł do 0,5cm średnicy a zdołał zatkać przewód moczowy i wtedy nerki nie miały odpływu Shocked jeeeeesu jak to boli!

no, a że już dawno nie miałam takiej akcji, chciałabym żeby nie było ich więcej. Może należałoby pić jakiś sok, albo coś tam jeść...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota-Anna
czarownica



Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 976
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Stuttgart

PostWysłany: Czw 17:13, 05 Wrz 2013    Temat postu:

Ja mam z innego "mojego"forum cos takiego.....dlugie ale warto poczytac Wink

Groźne zakwaszenie organizmu: gdy ciało gnije za życia!

Posted by Jarek Kefir w dniu 25 Sierpień 2013


Dziś tekst o równowadze kwasowo-zasadowej. Jeśli jest ona w naszym organizmie zaburzona, to czujemy się zwyczajnie źle. Ale to nie wszystko, bowiem grozi nam mnóstwo poważnych chorób!

Czym jest pojęcie równowagi kwasowo-zasadowej?

Zgodnie z dualnym modelem wszechświata, zasady i kwasy są dwoma przeciwieństwami, dwoma przeciwległymi biegunami. Wskaźnik potencjału wodorowego o nazwie pH określa, czy dana substancja jest kwasem, czy zasadą, czy też ma współczynnik obojętny.

Czysta woda w temperaturze pokojowej (25 stopni C) ma pH równe 7.0 a więc jest obojętna. Jeśli dana substancja ma odczyn pH poniżej 7.0, wtedy mówimy, że ma odczyn kwasowy. Jeśli ma pH większe niż 7.0, wtedy ma odczyn zasadowy.

Ludzka krew ma odczyn lekko zasadowy, równy 7.4 i taki odczyn należałoby utrzymywać. W takim zasadowym środowisku procesy fizyczne i chemiczna zachodzące w organizmie, są prawidłowe.

Jeśli odczyn pH krwi wzrośnie powyżej 7.9 lub spadnie poniżej 6.9, wtedy człowiek umiera na, odpowiednio: zasadowicę lub kwasicę. Widać tutaj analogię do temperatury ciała, która powinna wynosić optymalnie 36.6 stopnia.

Objawy zakwaszenia

Jeśli budzimy się rano ze złym samopoczuciem, jeśli ciągle jesteśmy niewyspani, życie od rana wydaje się nam dość ponure, jeśli miewamy nieokreślone bóle głowy, czasem jakieś skłonności do apatii to jest to dowód przekwaszenia organizmu. To tylko fragment objawów, dlatego warto jest sprawdzić czy nasz organizm nie jest zakwaszony.

W przypadku zakwaszenia organizmu kwaśny staje się również mocz, dlatego najpopularniejszym sposobem badania kwasowości organizmu jest… sikanie na papierki lakmusowe (do kupiena w każdej aptece), a później porównywanie wyniku ze skalą kolorów. Kwaśny mocz ma swoje zalety – przy pH poniżej 5 hamuje rozwój wszystkich bakterii w układzie moczowym. Ta właściwość wykorzystywana jest też w przetwórstwie spożywczym. Na przykład do kiszenia ogórków i kapusty:)

Lista objawów zakwaszenia jest dużo większa, a główną przyczyną tego stanu rzeczy jest nadmierne spożywanie produktów zakwaszających.

Co zakwasza, a co alkalizuje?

Organizm zakwasza to, co w dzisiejszym świecie cywilizowanym zjada się w ogromnych ilościach: wszystkie przetwory mączne, kasze, chleb, cukier, kawa, herbata (z wyjątkiem zielonej), alkohol, wszystkie napoje gazowane. A mięso? O tym za moment.

Tłuszcze są w większości obojętne, niektóre (oliwa z oliwek) ma działanie alkalizujące.

Zasadowo działają natomiast wszystkie warzywa i niektóre owoce. Najsilniej – buraki, czarne porzeczki, cytryny, wiśnie, marchew i śliwki. Wyjątkiem jest groch, który zakwasza.

Co z tym mięsem? Mięso czy nabiał są zagadnieniem odrębnym w tej kwestii, choć w większości mediów znajdziesz informację, że silnie zakwaszają organizm. Osoby, które mają większe pojęcie o biochemii białek (czyli głównego składnika) wiedzą o tym, że aminokwasy i proteiny mają właściwości amfoteryczne.

To znaczy, że w obecności silnych kwasów działają zasadowo, a w obecności silnych zasad – kwasowo. To możliwe dzięki temu, że w ich składzie znajdują się jednocześnie grupy kwasowe i zasadowe. Stąd, choć indeks czerwonego mięsa jest wysoki (kwasowe) to wcale nie znaczy, że po jego strawieniu w konkretnym organizmie zostanie on zakwaszony proporcjonalnie – w bardzo zakwaszonym organizmie to mięso zadziała jak zasada obniżając zakwaszenie. Oczywiście nie do poziomu neutralnego – po prostu ciało będzie mniej zakwaszone.

Jak przyrządzać posiłki zachowując równowagę alkaliczną?

To trudne. Głównie z tego powodu, że indeksy kwasowości są znacznie wyższe w mięsie (mimo amfoteryczności) niż ich „przeciwieństwo” w roślinach. Czyli trudniej neutralizować kwas z mięsa zasadami z warzyw. Np. 100g wieprzowiny ma indeks 286, i żeby go zrównoważyć burakami (które mają indeks zasadowy 89) trzeba by dać ponad 3x więcej buraków do tej potrawy. 100g śledzia (115) trzeba zneutralizować aż 2,3kg (!!!) cebuli (ma indeks zasadowy 5). Hmmm.. takiej porcji śledzia w cebuli chyba bym nie zjadł…

Indeksy kwasowości/zasadowości budowane są wyłącznie w oparciu o chemię więc trudno jest ocenić jak zakwasi/zalkalizuje organizm jakieś mięso czy nabiał, jeśli osoba jest bardzo zalkalizowana czy zakwaszona.

Czy więc budowanie zrównoważonych posiłków jest w ogóle możliwe? Dlatego jeśli chodzi o nawyk żywieniowy (a nie o dietę, która może być stosowana krótko) ja preferuję dietę wysokotłuszczową. Oliwa z oliwek alkalizuje, a tłuszcz zwierzęcy (smalec) jest obojętny a mięso – jak napisałem – nie wpływa istotnie na zakwaszenie. Z dodatkiem warzyw, można zrobić sycący posiłek, który zachowuje rówowagę.

Możesz oczywiście też przejść na dietę wegetariańską, bo ona doskonale alkalizuje, z uwagi na brak mięsa, oczywiście z założeniem że nie będziesz jeść chleba, produktów mącznych i cukru. Niektórzy uważają, że słowo „jarosz” pochodzi od słowa „jary” czyli rześki. Stąd opinie wszystkich wegetarian o tym, że bez mięsa człowiek czuje się lepiej – bo zachowuje lekko zasadowy odczyn krwi i całego organizmu.
Jeśli nie pasuje Ci ani tłuszcz ani bezmączny wegetarianizm możesz jeszcze zjadać…

Sproszkowane skorupki jaj

To przede wszystkim dostarczanie do organizmu sodu, potasu, magnezu i wapnia sprawia, że powstają zasady. I wszystkie warzywa mają te pierwiastki w różnym stężeniu.

Natomiast skorupki kurzych jaj mają ich ogromne ilości! Ważne – to muszą być jaja pochodzące od kur z domowego chowu – bez paszy. Jak je przygotować? Po ugotowaniu jajek zbieramy skorupki i gotujemy je jeszcze przez 10 minut. Następnie wyjmujemy, suszymy i mielimy na drobny pył w młynku do kawy. Wystarczy dodawać tego proszku na czubku noża do codziennego obiadu, a uchronimy organizm przed niedoborem mikroelementów oraz wieloma chorobami. Głównie przez dostarczanie łatwo przyswajalnego wapnia, który organizm pobiera z kości aby zrobić zasady do neutralizacji kwasów (o tym na końcu).

Drożdże, pleśniawki i kandydoza

W naszym ciele miliony różnych bakterii które o ile są w towarzystwie innych – pomagają nam. Ale jeśli na skutek np. terapii antybiotykami, bakterie zostaną zabite – pozostaje jedna z nich, która normalnie zasiedla końcowy odcinek przewodu pokarmowego. Nazywa się Candida albicans i gdy nasz układ odpornościowy działa dobrze, jest niegroźna i pomaga trawić cukier, bo jest rodzajem drożdży. Jeśli Candida się rozrośnie (bo inne organizmy wyginą) – wówczas staje się niszczycielem i wrogiem organizmu. Dodatkowo, jest tak sprytna, że może być jednocześnie i grzybem i bakterią dlatego tak trudno jej się pozbyć.

Drożdże do rozwoju potrzebują ciepła, wilgoci i cukru. Mając na uwadze to o czym pisałem wyżej, lubią środowisko zakwaszone i cukry proste. Nigdy nie rozwiną się w środowisku zasadowym i bez cukru (spróbuj zrobić ciasto drożdżowe bez cukru, np. robiąc zaczyn na soku z cytryny.. Smile ). Kilka moich znajomych osób cierpiało na różne drożdżaki (charakterystyczny biały język i brzydki zapach z ust) i choć była to walka trudna, to da się ją wygrać za pomocą odkwaszenia organizmu.

Czy cytryna jest kwaśna?

Na koniec, kilka ciekawych informacji, o których nie każdy wie. pH wcale nie zależy od smaku. Nie każdy wie, że cytryna – choć smakuje kwaśno – działa alkalizująco. Inne cytrusy także – bo za kwaśny smak odpowiada niska zawartość cukrów, oraz witamina C i sole różnych kwasów. Np w pomidorach, ananasach czy cytrusach jest kwas cytrynowy, w jabłkach, pomidorach i śliwkach – kwas jabłkowy, w winogronach – kwas winowy, w truskawkach i wielu zielonych warzywach – kwas szczawiowy.

Po spaleniu większości takich kwasów powstają zasady, które alkalizują płyny ustrojowe. Z kolei coca-cola – choć słodka – ma odczyn pH 2 (to tyle samo ile kwas solny w żołądku!) – jest silnie zakwaszająca. Czasem lekarze zalecają ją na bóle brzucha u dzieci Smile

Są pewne rodzaje soli kuchennych jak np. Sól Ciechocińska, które mają sporo „zasadowych” pierwiastków sprzyjających odkwaszaniu. To z tego powodu woda z ogórków kiszonych osolona taką solą staje się dobrym sposobem na sensacje poalkoholowe, podobnie jak krynicka woda Jan czy Zuber.

Organizm do pewnego momentu umie samodzielnie chronić się przed wysokim zakwaszeniem. Używa tzw. buforu wapniowego – pobiera wapń z kości i zębów, tworzy zasady i samodzielnie neutralizuje kwasy. Nie może tego robić w nieskończoność i stąd pojawiają się choroby reumatoidalne oraz osteoporoza, dlatego sproszkowane skorupki jaj są tutaj tak pomocne.

Jeśli szukasz takiego specyfiku, który by raz na zawsze odkwasił Twój organizm to niestety – nie da się tego załatwić „jednorazowo”. Są różne proszki alkalizujące, ale bez wyraźnej zmiany sposobu odżywiania (albo choć włączenia skorupek z jajek do diety), trudno będzie Ci utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Niestety, postęp cywilizacyjny sprawia, że ludzie permanentnie i stale zakwaszają swój organizm jedząc kwasotwórcze posiłki, co powoduje dyskomfort i podatność na choroby. Niestety, ludzie „zachodu” jedzą coraz więcej mięsa (i to chudego, bo jest „zdrowsze”), cukru i przetworzonej żywności. Zobacz, gdzie jest więcej otyłych: w USA, czy wśród Eskimosów na Grenlandii?

A na koniec: zakwaszenie nie występuje zupełnie u drapieżników, choć przecież zjadają wyłącznie mięso. Ale… zjadają swoje ofiary w całości – również z kośćmi, gdzie jest magazyn silnie alkalizujących mikroelementów.

Mam nadzieję, że zaczniesz zwracać teraz większą uwagę na to, co masz na talerzu. To już udowodnione, że osoby z zachowaną równowagą kwasowo-zasadową są przyjemniejsze dla otoczenia, radosne i pełne energii.

/źródło: ziolaiprzyprawy.info/

ODKWASZANIE ORGANIZMU

Kiedy złe samopoczucie staje się nieodłącznym towarzyszem naszego życia i nie skutkuje przyjmowanie tabletek, większość z nas zaczyna szukać przyczyny. Jednym z pierwszych działań, które podejmujemy, jest zrobienie analizy krwi i moczu. I co się okazuje? Wyniki badań są dobre, a nasze samopoczucie ciągle pozostawia dużo do życzenia.

Taki stan zdrowia oznacza, że zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa, jeden z najważniejszych mechanizmów regulacyjnych naszego organizmu. Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do kryzysów, które nieleczone lub tylko zaleczane przeradzają się w schorzenia przewlekłe.

Większość schorzeń w tym chorób przewlekłych takich jak reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa powstają wskutek zakwaszenia organizmu. Z zakwaszeniem mamy do czynienia nie tylko w zaawansowanych stadiach choroby. Występuje ono już wtedy, gdy męczą nas częste bóle głowy, kręgosłupa, gdy odzywa się zgaga, niespodziewanie pojawia się biegunka lub inne dolegliwości jelitowe. Zakwaszenie dotyczy nie tylko ludzi starszych i chorych, ale również dzieci. Nasz organizm jest bardzo tolerancyjny ale do czasu. Kryzys następuje zwykle ok. 40-stego roku życia, kiedy lawinowo zaczynają pojawiać się rożne dolegliwości. W tym okresie życia odczuwane do tej pory sporadycznie dolegliwości mogą przejść w stadium przewlekle.

W czasach nam współczesnych dr Renate Collier twórczyni terapii odkwaszającej i jej propagatorka, w swej pracy naukowej i praktyce lekarskiej udowodniła niezbicie, że, by zachować zdrowie i pozbyć się dolegliwości, należy odżywiać się w dużej mierze produktami zasadotwórczymi i ograniczać kwasotwórcze. Podkreśliła, że jeśli odczuwamy jakieś problemy ze zdrowiem, należy zmienić nawyki żywieniowe i przestrzegać poniższe zasady:

* Jadać z umiarem, bez pośpiechu
* Dokładnie przeżuwać pokarm i nasączać go śliną
* Nie najadać się do syta
* Spożywać 3 posiłki dziennie w odpowiednich godzinach, zgodnie z zegarem biologicznym

Dr Collier wyznawała zasadę ” im prościej tym lepiej – im bardziej naturalnie tym zdrowiej” Właśnie taką jest terapia odkwaszająca – prosta, naturalna i zdrowa . Odkwaszenie organizmu daje ogromną szansę na poprawę samopoczucia i pozbycie się uciążliwych schorzeń i dolegliwości. Dodatkowym, pozytywnym efektem jest utrata wagi, tym samym lepszy wygląd oraz ogólna psychofizyczna odnowa organizmu.

Temat gospodarki kwasowo-zasadowej jest poruszany w każdym podręczniku medycyny. Jednak jest on przedstawiany w kontekście skrajnych zaburzeń czyli kwasicy i zasadowicy. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu pacjenta.

Zakwaszenie utajone

Już przed kilkunastu laty stwierdzono, że u podstaw prawie każdej choroby leży utajone zakwaszenie organizmu i to zanim dojdzie do zmiany pH krwi. Zakwaszenie utajone zagraża zdrowiu i stanowi podstawę powstawania różnych schorzeń, także tych, na które najczęściej cierpi współczesne społeczeństwo. Zewnętrzne oznaki zakwaszenia to np. zmiany skórne, żółtawe lub czerwonawe zabarwienie gałek ocznych. Na języku pojawiają się białawy lub żółtawy nalot oraz przechodząca w bruzdy porowatość. Włosy są suche, bez połysku, ze skłonnością do łupieżu, a paznokcie łamliwe lub pogrubione. Kolejną oznaką jest zapach z ust.

Również struktura naszej skóry jest sprawdzianem, czy i w jakim stopniu jesteśmy zakwaszeni. Jeżeli człowiek jest zakwaszony, nawet stosunkowo lekkie ściągnięcie skóry na plecach i przedramionach może okazać się dosyć bolesne. Pod skórą tworzą się mikroskopijne kryształki – jest to nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii – które drażnią zakończenia nerwowe znajdujące się pod skórą. Natomiast zmiany wewnątrz organizmu, związane z zakwaszeniem przebiegają na poziomie wszystkich organów wewnętrznych, np. stawów, układu pokarmowego czy serca.

Zakwaszenie – stan ostry lub przewlekły

Zakwaszenie ze stadium utajonego może przejść w stan ostry lub przewlekły. Stan ostry to np. migreny, ciągłe powracające przeziębienia. Natomiast zakwaszenie w stadium przewlekłym oznacza choroby chroniczne, cywilizacyjne, czyli takie, z którymi organizm nie jest w stanie się uporać w długim okresie czasu.

Terapia odkwaszająca

Tak więc zły stan zdrowia, obojętnie z jaką chorobą nie byłby związany, wymaga odkwaszania organizmu. Podstawowym elementem terapii odkwaszającej jest odpowiednie odżywianie i zmiana dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim trzeba zacząć od zmiany różnego rodzaju przyzwyczajeń. Jest to konieczne i logiczne, ponieważ jeśli dotychczasowy sposób życia doprowadził nas do złego samopoczucia, powstania jakiegoś schorzenia, to trzeba odciąć wpływ tych negatywnych czynników. Jeśli oczekujemy szybkich efektów, tym bardziej zdecydowane powinny być wprowadzane przez nas zmiany. Zastanówmy się krytycznie, co jemy, jak czujemy się po zjedzeniu różnych potraw. Jeśli stwierdzimy negatywny wpływ jakiegoś jedzenia, zrezygnujmy z niego. Powinno to dotyczyć również potraw, które szczególnie lubimy. To że coś nam smakuje nie znaczy, że służy naszemu zdrowiu.

Produkty zakwaszające

Do produktów zakwaszających należą przede wszystkim kawa, czarna herbata, mięso, wędliny, słodycze, pieczywo, sery i przetwory mleczne. Jeśli dominują one w naszym codziennym jadłospisie, to prawdopodobnie organizm jest zakwaszony. Organizm zakwaszają również papierosy, alkohol, stres, zbyt intensywny nieodreagowany wysiłek umysłowy.

Tak więc by odkwasić organizm, trzeba przynajmniej na jakiś czas wykluczyć te produkty z codziennego jadłospisu lub przynajmniej zdecydowanie je ograniczyć. Zwiększyć należy zdecydowanie ilość warzyw. One neutralizują nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii.

Jeśli mowa o jedzeniu, trzeba pamiętać o układzie trawiennym. Od jego sprawności i zdolności przyswajania zależy nasze zdrowie – jak jemy tak żyjemy. W ramach odkwaszanie przeprowadza się łagodne oczyszczanie jelit i automasaż brzucha, które wspomagają regeneracje jelit, masaż odkwaszający oraz chirogimnastykę.

Masaż odkwaszający

Dodatkowym bardzo skutecznym elementem towarzyszącym odkwaszaniu organizmu, jest masaż odkwaszający. Taki masaż uwalnia złogi nagromadzone w tkance łącznej. Poprawia ukrwienie i napięcie skóry. Seria masaży odkwaszających w połączeniu w dietą daje szansę na przywrócenie równowagi kwasowo- zasadowej organizmu, która jest niezbędnym warunkiem zdrowia.

Chirogimnastyka

Ćwiczenia gimnastyczne są niezwykle ważne, usprawniają bowiem wszystkie stawy, ułatwiają odprowadzenie kwaśnych złogów. Wykonywane codziennie poprawiają sylwetkę, nadają ruchom sprężystość, wpływają korzystnie na krążenie krwi i limfy. Są bardzo proste i nie wymagają szczególnych zdolności, może je wykonać każdy w miarę sprawny człowiek.

Odżywianie w czasie terapii

Dieta składa się głównie z warzyw, gotowanych na parze lub w małej ilości wody. Niektóre takie jak ziemniaki, buraki przygotowujemy w łupinach. W kuracji możemy jeść każde warzywo marchew, pietruszkę, seler, brokuły, kalafior, kapustę, por, pasternak, cukinie i wiele innych.

Przed warzywami jadamy sałatę, a zimą może być kapusta kiszona. Oczywiście wszystko przyprawiamy ziołami, zieleniną, solą morska. Dodajemy pomidory, paprykę, ogórek, rzodkiewkę, kiełki i oleje lniany, słonecznikowy, rzepakowy, oliwę z oliwek (tłoczone na zimno ). Spożywamy również nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy, suszone owoce. Jemy również owoce ( mogą być gotowane na parze np. jabłko, gruszka z cynamonem )- zawsze podajemy je przed warzywami.

Pijamy zioła, zakwas buraczany, soki owocowe, warzywne, wywary warzywne – pamiętając że czynimy to przed jedzeniem albo między posiłkami. Poddając się terapii odkwaszającej przestrzegamy jedzenia posiłków w określonych godzinach. To sprzyja zdrowiu, właściwemu trawieniu i wyrobieniu pozytywnych nawyków. Śniadanie spożywamy między 7:00 a 9:00, obiad 13:00 a 15:00, a kolacje do godziny 18:00)

Przepis na wywar z warzyw:

Zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy w następującej kolejności: szczypta tymianku, marchew, korzeń pietruszki i kopru włoskiego, szczypta kminku , ziemniaki, kalafior, brokuły, seler, odrobina pieprzu ziołowego, sól morską, natka pietruszki i koperek.Gotować 20 min na małym ogniu. Zupę można zmiksować. Można też odcedzić wywar, a warzywa zjeść osobno z odrobiną masła lub oleju roślinnego tłoczonego na zimno.

Zalecane herbaty ziołowe: z jeżyn – działa uspakajająco na błonę śluzową i oczyszcza krew, kwiat lipy – podnosi odporność, koper włoski – rozluźnia układ trawienny i uspokaja, melisa- działa kojąco na układ nerwowy.

/autor: Dominika Adamczyk

źródło: ezoter.pl /

/ przygotowała: nika_blue /
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aga_w_Chmurach
czarownica



Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 3153
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z okolic chmurek

PostWysłany: Czw 19:37, 05 Wrz 2013    Temat postu:

zapamiętałam jedno- najboleśniejsze i awykonalne:
"nie najadać się do syta"
Kurka wodna, mogę wclae nie jeść wiele godzin, ale jak już dopadnę to co uwielbiam - np gołąbki mojej mamy - dużo kapusty i mięso z warzywami zamiast ryżu - to o " niedo syta" nie ma mowy Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Pią 8:46, 06 Wrz 2013    Temat postu:

NianiaOgg napisał:
Mirek napisał:
Czyli nie taki Mirek zly, jak go malujecie. Skoro tyle podziekowan otrzymal. Wink

tu przyznam uczciwie, Mirek ma tyle ciekawych materiałów w rękawie, że sypnie na każdą okoliczność. Dziś pytanie, dziś odpowiedź Wink


A ja bym was chciała spytać, jak profilaktycznie rozprawiać się z potencjalną kamicą nerkową, SZCZAWIANOWĄ.

no, a że już dawno nie miałam takiej akcji, chciałabym żeby nie było ich więcej. Może należałoby pić jakiś sok, albo coś tam jeść...


Kamica nerkowa polega na odkładaniu się ,wytrącaniu w drogach moczowych nierozpuszczalnych złogów substancji chemicznych ,stanowiący prawidłowy lub patologiczny składnik moczu. Gromadzące się substancje chemiczne budują tzw. kamienie ,które zalegając upośledzają funkcje nerek. Ze względu na skład budulcowy kamieni ,wyróżniamy określone postacie kamic nerkowych :

 Szczawianowa
 Fosforanowa
- Fosforanowo- wapniowa
- Fosforanowo- magnezowo- amonowa ( struwitowa )
 Moczanowa
 Wapniowa
 Cystynowa
 Ksantynowa

Przyczyny powstawania kamic nerkowych:
 zbyt mała ilość płynów w diecie lub nadmierna ich utrata
 wysokie stężenie w moczu: wapnia, fosforanów, szczawianów, kwasu moczowego, cystyny
 niedobór magnezu, cytrynianów, który ogranicza krystalizację składników moczu
 bardzo duża podaż witaminy C, niedobory witaminy B6
 wysokie lub zbyt niskie stężenie jonów wodorowych (pH) w moczu, zmniejszające
rozpuszczalność niektórych składników moczu
 przewlekłe zakażenia układu moczowego i leki
 uwarunkowania genetyczne

OGÓLNE ZALECENIA DIETETYCZNE

1.Wybór właściwej diety zależy od rodzaju kamieni i kryształków obecnych w moczu. Z pożywienia należy wykluczyć pokarmy obfitujące w substancje tworzące złogi w drogach moczowych oraz należy:

 ograniczyć spożycie soli kuchennej oraz wszystkich przetworów z dodatkiem soli
(kiszonki, konserwy)
 ograniczyć spożycie koncentratów spożywczych i przypraw do zup i potraw z glutaminianem
sodu (zupy w proszku, rosoły w kostce, sosy w proszku)
 ograniczyć przyprawy ostre i pikantne.

2.W każdym przypadku kamicy nerkowej należy przyjmować większe ilości płynów, aby ilość oddawanego moczu wynosiła ok. 2 litrów na dobę. Mogą być to zwykłe napoje (z wyjątkiem zabronionych w danym typie kamicy), jak również woda stołowa, wody mineralne tj.: „Jana”, „Marysieńka”, napar z brzozy, melisy, słaba herbata. Należy podawać płyny przed snem, ponieważ rozcieńczają mocz w godzinach nocnych.

3.Należy zapobiegać zastojowi moczu przez jego częste oddawanie

4.W kamicy moczanowej należy dążyć do obniżenia kwaśności moczu, spożywając pokarmy alkalizujące ( produkty mleczne, marchew, sałata, buraki, ziemniaki, seler, orzechy, kalafior, rzodkiewki ). Jeżeli w moczu znajdują się kryształy fosforanu amonowo-magnezowego lub szczawianów, należy spożywać pokarmy zakwaszające ( jaja, drób, ryby, mięso, produkty zbożowe, sery, śliwki, borówki, żurawiny, rodzynki - ze względu na zawartość kwasu benzoesowego ).

5.Alkohol jest zabroniony.
DIETY W OKREŚLONYCH POSTACIACH KAMIC

Dieta w kamicy szczawianowej
Polega na odkładaniu się w drogach moczowych kamieni szczawianowych. Stwierdzono, że wydalanie szczawianów z moczem wzrasta po zjedzeniu pokarmów bogatych w te związki. Dlatego w leczeniu kamicy szczawianowej stosuje się dietę z wyłączeniem pokarmów zawierających większą ilość kwasu szczawiowego, aby przynajmniej odciąć dowóz tego związku z zewnątrz, skoro nie możemy przeciwdziałać jego wytwarzaniu się w organizmie.
Z jadłospisu należy wykluczyć: szczaw, rabarbar, rośliny strączkowe, szpinak, pieprz, rzepę, czekoladę, kakao, mocną herbatę. Ogranicza się spożywanie: marchwi, buraków, ziemniaków, grochu. Również nadmierna ilość cukru w pożywieniu nawet u zdrowej osoby może doprowadzić do wytworzenia się kwasu szczawiowego w ustroju. Z tego względu zaleca się zmniejszenie zużycia cukru i słodyczy, zwiększa się natomiast ilość podanych płynów. Wskazane jest także zwiększenie w jadłospisie pokarmów zakwaszających mocz (takich jak: mięso, ryby, wędliny, jajka, pieczywo).
W diecie tej oprócz wyżej wymienionych zaleceń żywieniowych należy zwiększyć spożycie magnezu (zawartym w kaszach gruboziarnistych np. w kaszy gryczanej, w bananach, warzywach liściastych), fosforanów i cytrynianów, ograniczyć podaż białka zwierzęcego.
Poniższej zostały przedstawione inne produkty zalecane, zalecane w ograniczonych ilościach i niewskazane w przypadku kamicy szczawianowej oraz szczawianowo-wapniowej:

Produkty zalecane
 produkty zbożowe z pełnego ziarna (pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, płatki owsiane, jęczmienne)
 masło
 owoce cytrusowe, soki owocowe
 warzywa, ogórki, kukurydza, cebula, sałata, kapusta
 mięso

Produkty zalecane w ograniczonych ilościach
 mleko i przetwory mleczne
 mięso i przetwory
 ryby
 jaja
 zielone warzywa liściaste, kapustne, sałata, ziemniaki, marchew, buraki, groch, fasola, pomidory
 śliwki, agrest, truskawki, orzechy
 cukier

Produkty zabronione
 nasiona warzyw strączkowych, szpinak, szczaw, rabarbar, botwina, suszone śliwki i figi, cytryny
 mocna herbata, kawa naturalna, czekolada, kakao
 konserwy mięsne, rybne
 kiszonki
 koncentraty zup, sosów
 ostre przyprawy i przyprawy z glutaminianem sodu

Przykład diety dla pacjenta z kamicą szczawianową: (dieta z ograniczeniem cukru i warzyw bogatych w szczawiany oraz zwiększeniem ilości mięsa, drobiu, ryb, jaj i produktów zbożowych)

Zewstaw 1
I Śniadanie
zupa mleczna z ryżem, pieczywo mieszane z masłem, cielęcina gotowana, herbata
II Śniadanie
chleb z masłem roślinnym, galaretka z ryby, herbata z mlekiem, dozwolone owoce sezonowe
Obiad
zupa jarzynowa z kostką z kaszy manny, kluski leniwe z olejem i tartą bułką, woda z sokiem
Kolacja
jajko sadzone, fasolka szparagowa, ziemniaki gotowane tłuczone, herbata ziołowa (bez cukru)

Zestaw 2
I Śniadanie
zupa mleczna z chrupkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane, masło roślinne, omlet lub jajecznica, sok winogronowy lub jabłkowy
II Śniadanie
mus z jabłka pieczonego, herbatniki
Obiad
zupa koperkowa z ryżem, bitki cielęce z makaronem, surówka z kapusty pekińskiej, dozwolone owoce sezonowe, biszkopt lub ciasto drożdżowe
Kolacja
ryba duszona w jarzynach, herbata ziołowa, pieczywo mieszane, masło, zielona sałata

Przykład diety dla pacjenta z kamicą szczawianowo-wapniową:

I Śniadanie
Kawa zbożowa z mlekiem (100ml)
Pieczywo ciemne (100g - 2 kromki ) z masłem (10g – 2 łyżeczki), Jajo gotowane
Rozcieńczony sok pomarańczowy (200ml)
II Śniadanie
Pieczywo z masłem jw., plaster szynki z indyka, herbata z cytryną
Obiad
Zupa koperkowa z drobnym makaronem
Kasza jęczmienna na sypko (80g – 4 łyżki ), pulpet (100g), buraczki gotowane (50g), woda (300ml)
Podwieczorek
Kolba kukurydzy na ciepło, sok grejpfrutowy
Kolacja
Ryba (100g) w jarzynach (100g) pieczywo z masłem, herbata ziołowa (250ml)
Przed snem Napar z brzozy (250ml)

Dieta w kamicy fosforanowa
Kamica fosforanowa powstaje przy zasadowym odczynie moczu, który może wynikać z zakażenia bakteriami rozkładającymi mocznik na amoniak i dwutlenek węgla. Dlatego w diecie należy podawać pokarmy zakwaszające tj.: mięso, ryby, wędliny, pieczywo, makarony. Należy zwiększyć ilość płynów w diecie oraz magnezu i cytrynianów.
W razie współistnienia osadów z soli wapnia (kamica fosforanowo-wapniowa) ogranicza się dodatkowo pokarmy zawierające w swym składzie większe ilości tego składnika, takie jak: jaja, mleko, sery twarogowe i podpuszczkowe, rośliny strączkowe, konserwy rybne.
Szczególną odmianą kamicy fosforanowej jest tzw. kamica struwitowa. W diecie stosowanej w kamicy fosforanowo-magnezowo-wapniowej należy ograniczyć fosforany, których źródłem są: sery dojrzewające, topione, mleko, żółtko jaja, mięso i przetwory, podroby, ryby, konserwy, produkty zbożowe gruboziarniste, suche nasiona roślin strączkowych, kakao, czekolada, orzechy.
Jeśli w moczu jest niskie stężenie cytrynianów i magnezu zwiększyć należy spożycie soków i owoców cytrusowych oraz warzyw bogatych w magnez (kukurydza).

Produkty zalecane to:
 produkty zbożowe z pełnego ziarna (pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, płatki owsiane, jęczmienne), makarony
 masło
 owoce cytrusowe, soki owocowe
 mięso, ryby, wędliny
 sery

Produkty zalecane w ograniczonych ilościach to:
 mleko i przetwory mleczne
 jaja
 warzywa, ziemniaki,
 owoce

Produkty zabronione to:
 szpinak, szczaw, rabarbar, boćwina,
 nasiona roślin strączkowych
 mocna herbata, kawa naturalna, czekolada, kakao
 konserwy
 koncentraty zup, sosów
 ostre przyprawy i przyprawy z glutaminianem sodu
 alkaliczne wody mineralne

Przykład diet dla pacjenta z kamicą fosforanową: (dieta wysokobiałkowa - zakwaszająca mocz: mięso, drób, ryby, kasze i makarony; w razie współistnienia osadów wapnia z dodatkowym ograniczeniem mleka i jego przetworów).
Zestaw 1
I Śniadanie
herbata z mlekiem, bułka, masło świeże lub roślinne, gotowana cielęcina lub wołowina
II Śniadanie
chleb z pastą jajeczną i szczypiorkiem, herbata lub kawa (naturalna lub zbożowa)
Obiad
zupa pomidorowa z kaszą, zrazy wołowe w sosie, mizeria, ziemniaki, kompot ze śliw, keksy
Kolacja
herbata ziołowa, pieczywo mieszane, masło, dorsz w galarecie, owoce sezonowe

Zestaw 2
I Śniadanie
herbata, chleb graham lub bułka z masłem, parówka cielęca, sok pomidorowy
II Śniadanie
pieczywo mieszane, masło, miód, sok owocowy lub woda mineralna
Obiad
zupa ziemniaczana z grzankami, potrawka z kury z ryżem na sypko, sałata zielona, kompot mieszany z gruszek i jabłek, ciasto drożdżowe
Kolacja
pierogi z mięsem lub serem, jabłko zapiekane w piekarniku, herbata owocowa lub ziołowa

Przykład diety dla pacjenta z kamicą fosforanowo-wapniową:

I Śniadanie
Pieczywo ciemne (100g - 2 kromki ) z masłem (10g – 2 łyżeczki), Ser żółty (20g-2 plastry)
Herbata
Rozcieńczony sok pomarańczowy (200ml)
II Śniadanie
Pieczywo z masłem jw., sałatka z tuńczyka,
herbata z cytryną, mandarynka
Obiad
Rosół z kury z makaronem
Ryż (80g – 4 łyżki ), pierś z indyka (100g),
surówka z marchwi i jabłek (70g-6 łyżek), woda (300ml)
Podwieczorek
Jogurt naturalny z corn flakes, herbata ziołowa (250ml)
Kolacja
Pierogi z mięsem, herbata z cytryną
Przed snem Napar z brzozy (250ml)

Dieta w kamicy moczanowej
W kamicy moczanowej złogi powstają z kwasu moczowego w moczu kwaśnym (pH poniżej 5,3) i nadmiernie zagęszczonym. Aby zmniejszyć zawartość kwasu moczowego w moczu należy ograniczyć spożycie związków purynowych. Związki purynowe występują w mięsie i jego wyrobach, należy więc zmniejszyć spożywanie tych produktów do 150g/dobe. Dieta powinna alkalizować mocz, gdyż kwas moczowy rozpuszcza się w środowisku alkalicznym i zmniejsza się kwasowość moczu. Właściwości alkalizujące mają mleko, warzywa i owoce, wskazana jest więc dieta mleczno-jarska. Podaż płynów powinien wynosić jak w każdej kamicy do ponad 2 l na dobę.

Produkty zalecane
 warzywa, np. ziemniaki
 owoce a szczególnie cytrusowe, soki owocowe
 mleko, ser twarogowy chudy
 miód, cukier

Produkty zalecane w ograniczonych ilościach
 produkty zbożowe
 ryby, drób i inne mięsa gotowane (puryny przechodzą do wywaru)

Produkty zabronione
 podroby, baranina, wieprzowina, móżdżek, wątróbka
 sardynki, szproty, śledzie, kawior
 wywary mięsne, rybne
 mocna herbata, kawa naturalna, czekolada, kakao
 rośliny strączkowe (fasola, groch)
 grzyby
 orzechy

Przykłady diet dla pacjenta z kamicą moczanową: (dieta mleczno-jarska; mięso, drób i ryby w ograniczonych ilościach, najlepiej jako potrawy gotowane)

Zestaw 1
I Śniadanie
Kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo (100g - 2 kromki ) z masłem (10g – 2 łyżeczki), Dżem lub miód
II Śniadanie
Bułka z masłem jw., sałatka warzywna z majonezem, herbata z cytryną, mandarynka
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem
Ziemniaki (300g – 4 średnie) z masłem, jajko sadzone (1szt.), sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, ser feta, szczypiorek, woda (300ml)
Podwieczorek
Jogurt owocowy, banan, herbata ziołowa (250ml)
Kolacja
Naleśniki z serem (2szt.), brzoskwinia, śmietana, herbata z miodem
Przed snem Herbata z brzozy z cytryną (250ml)

Zestaw 2
I Śniadanie
kawa zbożowa lub słaba kawa naturalna z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, pasta z chudego twarogu i pomidorów lub szczypiorku
II Śniadanie
bułka z masłem, cielęcina gotowana z rzodkiewką, herbata z mlekiem
Obiad
zupa selerowa z grzankami, pierogi z jabłkami lub truskawkami polane śmietaną, herbata z mlekiem
Kolacja
jogurt lub kwaśne mleko z ziemniakami

Zestaw 3
I Śniadanie
makaron z mlekiem, pieczywo mieszane, masło roślinne, miód naturalny lub dżem wiśniowy, tarte jabłko, herbata z melisy
II Śniadanie
woda mineralna "Jan", bułka z masłem, chuda cielęcina lub wołowina gotowana
Obiad
zupa pomidorowa z ryżem, pierogi ruskie lub leniwe, surówka z marchwi z przecierem jabłkowym, kompot, biszkopt
Kolacja
jajko sadzone, ziemniaki gotowane, mleko

Dieta w kamicy wapniowej
Polega na odkładaniu się w drogach moczowych soli wapnia. W kamicy wapniowej zmniejsza się spożycie potraw zawierających większe ilości wapnia, a więc głównie nabiału. Czysta postać kamicy wapniowej występuje jednak rzadko i nie ma specjalnego znaczenia klinicznego.
Częściej występują mieszane formy kamicy wapniowej: kamica moczanowo-wapniowa, kamica szczawianowo-wapniowa oraz kamica fosforanowo-wapniowa. Leczenie i dieta we wszystkich tych odmianach kamicy polega na dodatkowym ograniczeniu produktów zawierających w swym składzie wapń.
Ograniczenie takie można uzyskać tylko przez zmniejszenie podaży mleka i przetworów mlecznych. Jest ono wskazane szczególnie przy kamicy wapniowej przebiegającej z hiperkalciurią absorpcyjną, tzn. polegającą na zwiększeniu wzrostu stężenia jonów wapniowych w moczu spowodowane zwiększonym wchłanianiem tego składnika w jelitach.
Nie pomoże ono jednak, a nawet może zaszkodzić w wypadkach, gdy kamica wapniowa spowodowana jest nadmiernym wydalaniem wapnia przez nerki (defekt nerkowy) lub wzmożonym wypłukiwaniem wapnia z kości, jak dzieje się w osteoporozie lub nadczynności przytarczyc.
W leczeniu kamicy wapniowej stwierdzono również dobry wpływ ograniczenia podaży produktów spożywczych zawierających szczawiany. Chorym z tego typu kamicą nie należy więc podawać borówek, winogron, roślin strączkowych, szpinaku, rabarbaru, agrestu, rodzynek, śliwek, goździków, kakao oraz szczawiu. Ponadto należy ograniczyć spożywanie fasoli, pomidorów, brukselki, pomarańczy, ananasa, truskawek.

Dieta w Kamicy cystynowej
Ten rodzaj kamicy powstaje na skutek upośledzenia zwrotnego wchłaniania jednego z aminokwasów - cystyny. Podstawą leczenia jest dieta ograniczająca ilość cystyny ( aminokwasu siarkowego ) oraz metioniny - związku również będącego aminokwasem, który w organizmie w znacznej części ulega przemianie do cystyny. Najmniej tych aminokwasów zawiera mleko i jego przetwory oraz produkty roślinne. One właśnie powinny stanowić podstawę diety, należy więc ograniczyć spożycie mięsa i jego przetworów. Należy zwiększyć podaż płynów do 3 litrów na dobę, oraz zwiększyć spożycie witaminy B6 (drożdże, kiełki pszenicy, strączkowe, orzechy).

Dieta w kamicy ksantynowej
Powinna uwzględniać zalecenia tj. dieta w kamicy moczanowej. Ksantyna to zasada purynowa będąca prekursorem syntezy kwasu moczowego. Należy więc zwiększyć podaż płynów i produktów alkalizujących mocz.


ZASADY PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW
W kamicy nerkowej, niewydolności nerek oraz innych stanach zapalnych układu moczowego potrawy sporządza się metodą gotowania, duszenia, pieczenia (bez dodatku tłuszczu). Potraw nie podprawia się zasmażką lecz zawiesinami z mąki i śmietany (albo mleka). Mąkę można również zrumienić na suchej patelni. Tłuszcze (masło, oleje) dodaje się do gotowych potraw. Potrawy przygotowuje się bez użycia soli, a starannie odmierzoną dozwoloną jej ilość podaje się osobno. Mało słone potrawy będą znacznie smaczniejsze po ich zakwaszeniu. W tym celu wskazany jest dodatek kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Dużym urozmaiceniem diety są desery: musy, galaretki, kisiele, owoce. Przy zaleceniu zmniejszenia picia płynów ogranicza się także zupy oraz spożywanie owoców. Posiłki powinny być podawane 4 lub 5 razy dziennie.
ZUPY. W chorobach nerek sporządza się zupy warzywne i warzywno-mięsne (z dozwolonych gatunków mięs i warzyw w zależności od choroby i stanu zdrowia chorego) oraz zupy rybne, mleczne i owocowe. Zupy z nasion strączkowych oraz z produktów ciężko strawnych (grzyby, ogórki, kapusta) NIE są polecane. Przeznaczone na zupę warzywa wrzuca się do wrzącej wody i gotuje około 15 minut. Gdy przygotowywana zupa ma być mięsno-warzywna najpierw gotuje się mięso, a warzywa dodaje się dopiero wtedy, gdy mięso zmięknie. Ugotowaną zupę podprawia się rozmąconą w mleku mąką lub niskoprocentową śmietaną. Niedopuszczalne jest podprawianie zup zasmażką, ani też przyrządzanie ich na wywarach z tłustego mięsa, kości lub grzybów. Przyprawy dodaje się dopiero pod koniec gotowania lub nawet do gotowych już zup.
W razie ograniczeń z używaniem soli zupy zakwasza się sokiem z cytryny lub sokiem pomidorowym. Zupy owocowe podaje się z dodatkiem cukru (jeśli nie ma przeciwwskazań), wanilii lub cynamonu.

POTRAWY Z MIĘSA I RYB. Do użycia przeznacza się tylko produkty świeże lub mrożone. Mięsa i ryby marynowane, peklowane, solone lub w inny sposób konserwowane są niedozwolone. Zakupione produkty przed użyciem czyści się z błon i tłuszczu, a następnie myje i osusza ściereczką. Mięsa mrożone przed użyciem rozmraża się w chłodnym miejscu (dolne partie lodówki) i ewentualnie porcjuje.
Do gotowania wybiera się kawałki mięsa wielkości 400-500 g. Mniejsze po ugotowaniu nie są zbyt smaczne. Przygotowane kawałki mięsa lub ryb naciera się czosnkiem lub ziołami przyprawowymi i pozostawia na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Tak przygotowane porcje mięsa wkłada się do wrzącej wody z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego, goździka lub ewentualnie czosnku. Gotuje się około 2 godzin na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem. Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodaje się do wywaru warzywa (seler, pietruszka, marchewka, por lub cebula) i ulubione zioła przyprawowe.
Przeznaczone na drugie dania ryby lub drób gotuje się nieco inaczej. Po wstępnej obróbce porcjuje się je, naciera każdy kawałek przyprawami (można też wcześniej skropić sokiem z cytryny), a następnie zamiast do wody wkłada się je do wrzącego wywaru z warzyw.
Jeszcze innym sposobem przyrządzania posiłków metodą gotowania jest przyrządzanie potraw z mięsa mielonego. Zmieloną masę mięsną (także drób i ryby) miesza się z tartą lub namoczoną i odciśniętą bułką oraz z białkiem jaja kurzego (może być nawet ubite na pianę). Do masy dodaje się zioła przyprawowe. Można też dołożyć do niej posiekane, świeże liście selera, pietruszki lub lubczyku, a w razie ograniczeń w ilości soli przyprawić ją jeszcze pieprzem ziołowym. Z masy formuje się okrągłe pulpety lub lekko spłaszczone klopsy i gotuje się je w wywarze z warzyw. Gotowane i pieczone potrawy mięsne podaje się w dozwolonych sosach lub obłożone pomidorami i skropione sokiem z cytryny.
Następną polecaną w chorobach nerek formą przyrządzania potraw jest duszenie.
Mięso można uformować w niewielkie kotleciki, zbić mocno tłuczkiem, odpowiednio przyprawić sokiem z cytryny, czosnkiem, ulubionymi przyprawami i dusić je z warzywami. Ryby i drób najlepiej jest dusić układając przygotowane porcje między dwoma warstwami rozdrobnionych warzyw (selery, pory, pietruszka, marchew, pomidory lub nawet śliwki węgierki). Wieprzowina i wołowina wymagają dłuższego podgrzewania. Dlatego częściej dusi się je osobno, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, podlewając w miarę potrzeby niewielką ilością wywaru z warzyw lub przegotowaną wodą. Potrawy duszone przyrządza się na niezbyt mocnym ogniu ustawiając rondelek na metalowej ochronnej płytce. Aby nadać potrawom specyficznego smaku przed duszeniem porcje mięsa można opiec z obu stron na teflonowej patelni lub grillu. Potrawy duszone podaje się najczęściej w warzywach.
Trzecim sposobem przygotowywania potraw mięsnych w chorobach układu moczowego jest pieczenie.
Mięso piecze się na ogół w dużych kawałkach (co najmniej 300 g), a drób i ryby najczęściej w całości. Chcąc otrzymać potrawę lekko zrumienioną piecze się mięso w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie podlewając je w razie potrzeby niewielką ilością wywaru. Ten kto nie lubi zbyt często zaglądać do piekarnika powinien owinąć przygotowaną porcję w folię aluminiową. Mięso, drób i ryby piecze się w temperaturze około 220 C. Czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku przyrządzanego mięsa. Ryby są gotowe już po 30 minutach. Drób i mięso piecze się dłużej - około 1 godziny. Jeżeli wypływający sok jest przeźroczysty to potrawa jest gotowa; jeżeli płyn jest jeszcze różowy - mięso trzeba piec nadal.

Potrawy mączne i kasze. W jadłospisie stanowią zarówno samodzielne dania, jak i dodatki do zup oraz mięs. Przeznaczoną do użycia mąkę należy przesiać, aby odpowiednio napowietrzyć ją i usunąć ewentualne zanieczyszczenia. Grube kasze (jęczmienna, gryczana, ryż) przebiera się usuwając zanieczyszczenia ręcznie, a następnie płucze. Kasz drobnych (krakowska, grysik, kaszka kukurydziana) nie płucze się, a jedynie odsiewa na gęstym sicie nadmiar mąki.
W zależności od przeznaczenia i sposobu gotowania kaszy dodaje się do niej odpowiednią ilość wody. Kasze gotowane na sypko gotuje się wsypując dobrze odmierzoną ilość kaszy do odmierzonej ilości wrzącej wody z dodatkiem masła, oliwy lub oleju (w ilości 1 łyżeczka tłuszczu na 1 szklankę wody). Gdy płyn zostanie wchłonięty umieszcza się rondelek z kaszą w naczyniu z wrzącą wodą i dogotowuje jeszcze około 20-30 minut. Kasze gotowane na półsypko przygotowuje się podobnie zwiększając jednak ilość wody dwukrotnie. Przygotowane na sypko i półsypko kasze wykorzystuje się jako podstawowy składnik potraw jarskich lub dodatek do zup i drugich dań.
Innym sposobem wykorzystania kasz jest przyrządzanie z nich kleików, musów i deserów. W tym wypadku kasze gotuje się metodą rozklejania. Do kasz dolewa się wodę w stosunku 1:10, a nawet 1:20 (od 10 do 20 łyżek wody na 1 łyżkę kaszy). Kasze gotuje się na małym ogniu, powoli, mieszając potrawę od czasu do czasu drewnianą łyżką, aby się nie przypaliła. Drobne kasze są gotowe po godzinie gotowania; grubsze trzeba gotować 2, a niekiedy nawet 3 godziny.
W razie konieczności ograniczenia fosforu w diecie kluski, pierogi i makarony przyrządza się z niewielkim dodatkiem jaj, częściej wykorzystując samo białko. W tej sytuacji, aby ciasto nabrało delikatnej konsystencji (było mniej twarde), należy zwiększyć ilość dodawanej do ciasta wody (najlepiej wrzątku). Długie wyrabianie powoduje zwiększenie ilości wtłoczonego do ciasta powietrza, które w czasie gotowania rozszerza się powodując lepsze spulchnienie ciasta.

Warzywa i owoce trzeba zawsze najpierw dokładnie umyć i obrać używając noża z nierdzewnej stali. Przeznaczone do gotowania od razu po obraniu opłukać, rozdrobnić i włożyć do wrzącej wody. Ugotowane potrawy podawać na ciepło. Nie powinno się ich odgrzewać ani odsmażać.
Warzywa przeznaczone na surówki zaraz po obraniu rozdrabnia się, zakwasza sokiem z cytryny lub niezbyt kwaśnym jabłkiem i łączy z jogurtem, olejem lub oliwą. Wszelkie surówki powinny być spożyte w ciągu dwóch godzin. Owoce i warzywa przeznaczone na soki obiera się tuż przed przyrządzeniem i podaniem.
Aby podnieść atrakcyjność potraw z warzyw dodaje się do surówek niewielką ilość cukru, ulubionych ziół przyprawowych, pieprzu ziołowego lub zmielonych nasion kminku, utłuczonego cynamonu albo goździków, a nawet nieco słodkiej papryki. Warzywa ugotowane podaje się z dodatkiem dozwolonego tłuszczu (oliwa, olej roślinny, mały kawałek świeżego masła) i lekko posypane otrębami pszennymi lub zrumienioną (bez tłuszczu) tartą bułką. Podobnie jak warzywa przygotowuje się do spożycia ziemniaki - myje się je, obiera, rozdrabnia, gotuje, odlewa, maści i w całości lub utłuczone podaje. Jeżeli lekarz zaleci dietę niskosodową smak ziemniaków wyraźnie poprawia gotowanie ich razem z 1-2 ząbkami czosnku lub wymieszanie i utłuczenie z dodatkiem bazylii. Ziemniaki pieczone w łupinkach lub folii aluminiowej można podawać z dodatkiem świeżego masła i tymianku.
LECZENIE ZIOŁAMI

Jako jedna z metod medycyny naturalnej ma w przypadku kamicy układu moczowego duże znaczenie. Zioła mają określone i sprawdzone działanie zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu kamicy układu moczowego.
Wyciągi z ziół (napary, odwary) działają wspomagająco z lekami syntetycznymi o działaniu moczopędnym, rozkurczowym, przeciwzapalnym, oraz z wodami leczniczymi. Zioła są zatem cennym uzupełnieniem. W kamicy układu moczowego zazwyczaj stosuje się zioła o działaniu moczopędnym i saluretycznym, tj. zwiększającym wydalanie odpowiednich soli mineralnych, o działaniu rozkurczającym błonę mięśniową gładką moczowodu i pęcherza moczowego oraz niekiedy o działaniu przeciwzapalnym i odkażającym (w przypadkach, kiedy do kamicy układu moczowego dołącza się zakażenie).
W leczeniu kamicy układu moczowego stosuje się następujące zioła pojedynczo lub w mieszankach:
LIŚĆ BRZOZY. Działa m.in. moczopędnie i saluterycznie, najlepiej używać go w gotowych mieszankach Herbapolu (Urogran i Urosan) ~ Przygotowanie i stosowanie:Same liście brzozy stosuje się w następujący sposób:
2 łyzki stołowe liści zalać 2 szklankami wrzącej wody, przykryć, gotować 1-2 min., odstawić na kilka minut, przecedzić. Pić 1 szkl. naparu dz., najlepiej między posiłkami.
KWIAT BŁAWATKA. Działa silnie moczopędnie, ponadto wykazuje słabe działąnie przeciwzapalne i odkażające. W kamicy dróg moczowych stosuje się w postaci naparu.
~ Przygotowanie i stosowanie
2 łyzki stołowe kwiatów zalać 500ml wrzącej wody, przykryć, odstawić na 10 min., przecedzić. Pić 1 szklankę naparu 2 - 3 razy dziennie.

ZIELE NAWŁOCI. Stosowane jest nie tylko w leczeniu kamicy dróg moczowych, lecz również w zapaleniu kłębuszków nerkowych i miedniczek, w skazie moczowej. Działa silnie moczopędnie, słabiej przeciwzapalnie i odkażająco.
~ Przygotowanie i stosowanie:
Stosuje się w postaci naparu: 2-3 łyżki stołowe ziela zalać 1l wrzącej wody, przykryć, odstawić na 10 min., przecedzić. Pić 1 szklankę naparu 2-3 razy dziennie., między posiłkami.

OWOCNIA FASOLI. Działa moczopędnie i saluretycznie, stosowana nie tylko w kamicy, lecz również w stanach niewielkiej niewydolności nerek na innym tle. Często stosowana w kamicy fosforowej.
~ Przygotowanie i stosowanie:
20 g rozdrobnionej owocni fasoli zalać 2 szklanki wody, gotować 2-3 min. Po 15 min. przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki letniego płynu.

KORZEŃ PIETRUSZKI. Działa silnie moczopędnie, ponadto rozkurczająco.
~ Przygotowanie i stosowanie:
1 łyżkę stołową korzenia zalać 2 szklankami wrzątku, przykryć, odstawić na 8-10 min., przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie. Obecnie korzeń pietruszki stosuje się częściej w mieszankach ziołowych.

ZIELE GLISTNIKA. Działa rozkurczowo - nie tylko na układ moczowy, lecz również w stanach kurczowych dróg żółciowych.
~ Podaje się je najczęściej w postaci nalewki nalewki (do nabycia w aptece) - 10-20 kropli, 2-4 razy dziennie, 15 minut przed jedzeniem.

ZIELE POŁONICZNIKA. Działa moczopędnie, silnie rozkurczająco. Stosowanie nie tylko w leczeniu kamicy układu moczowego, lecz ponadto w zapaleniu pęcherza i kłębuszków nerkowych.
~ Przygotowanie i stosowanie:
1 łyżkę stołową ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody ,przykryć ,odstawić na 8-10 minut i przecedzić. Pić 1/3 szklanki naparu między posiłkami

W kamicy moczanowej zaleca się zioła : ziele nawłoci, liść mącznicy, liść brzozy, ziele glistnika lub kwiat robini akacjowej, kwiat przelotu, ziele pięciornika gęsiego; oraz gotowe preparaty ziołowe : Urosan, Urosept, Urogran, Fitolizyna, Rubinex, Rubolizyna.
W kamicy szczawianowej zioła: ziele nawłoci, ziele rdestu ptasiego i ziele skrzypu lub też mieszankę o składzie: mniszek, rumianek, skrzyp, rdest ptasi, kłącze perzu.
W kamicy fosforanowej poleca się owocnie fasoli, kwiat wiązówki, korzeń wilżyny, ziele skrzypu.

PODSUMOWUJĄC

W przypadku zachorowania na kamicę nerkową należy zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i zastosować odpowiednie zasady dietetyczne. Najważniejszą z nich jest zadbanie o diurezę nerkową czyli zwiększenie ilości wydalanego moczu. Minimalna ilość wydalonego w ciągu doby moczu powinna wynosić około 2 litrów Wskazane jest nawet, aby ilość moczu była jeszcze większa.

Nerki "nie lubią" nadmiaru soli kuchennej, alkoholu, ostrych przypraw i innych używek. Dlatego we wszystkich rodzajach kamicy nerkowej, tak samo jak i w innych chorobach nerek, nie należy pić napojów alkoholowych, mocnej kawy lub herbaty oraz spożywać nadmiernie solonych potraw.

Idealnymi „wspomagaczami” diety są zioła, działające rozkurczowo, moczopędnie i przeciw zapalnie.

Restrykcje dietetyczne dotyczą niektórych składników pokarmowych - głownie zasad purynowych, wapnia, szczawianów oraz białka - zależą od rodzaju (przyczyny) kamicy oraz charakteru tworzących się kamieni i zostały już wcześniej szczegółowo omówione. Należy tylko przypomnieć, że ograniczenie podaży puryn zawartych w białkach pochodzenia zwierzęcego wskazane jest nie tylko u chorych z kamicą moczanową, ale również mieszaną (np. moczanowo- fosforanowo- wapniową).

Kolejną zasadą jest zwiększenie (do około 90 g/dobę w kamicy fosforanowej lub szczawianowej) lub ograniczenie (do około 60 g/dobę w którym najwyżej 3/4 jest podane w postaci mięsa w kamicy moczanowej) ilości białka. Należy pamiętać ,że białka zawarte w mięsie są czynnikiem zakwaszającym mocz, co wzmaga wydalanie przez nerki wapnia, zmniejsza wydalanie kwasu cytrynowego i zwiększa możliwość pojawienia się kamieni wapniowych. Podaż białka zależy od rodzaju złogów, jest to substancja budulcowa i karygodne ograniczenia nie są zalecanie. Norma zapotrzebowania białka (zwierzęcego i roślinnego) powinna wynosić 0,8-1g/kg masy ciała.

Następną ważną zasadą, chociaż już nie we wszystkich postaciach kamicy nerkowej, jest utrzymywanie odpowiedniego odczynu pH moczu - szczególnie w kamicy moczanowej oraz kamicy struwitowej (fosforanowo-magnezowo- amonowej)

Dieta w kamicy nerkowej nie składa się z samych wyrzeczeń. Z szerokiego pola produktów dozwolonych można stworzyć dania, które nie przypominają o chorobie ,a przy tym są smaczne ,pożywne i zdrowe ,bo nie powodują powiększenia złogów ,ale wspomaga usuniecie ich z organizmu.



Źródła :
1. „ Choroby wewnętrzne” red. Prof . dr hab. med F. Kokot
2. „Encyklopedia dla pielęgniarek” red. prof. dr hab. med. J. Bogusz
3. „Żywienie chorych z niewydolnością nerek„ dr med. Jacek A. Pietrzyk
4. Artykuł prenumeraty „Żyjmy dłużej" 2 (luty) 1999,mgr. Magdalena Makarewicz-Wujec i
dr. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Instytutu Żywności i Żywienia
5. Portal internetowy Samodzelnego Publicznego Zakładu Opieki w Helu
6. Portal medyczny „medicover”
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> Szlachetne zdrowie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin