Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna www.chataczarownic.fora.pl
życie po życiu, ezoteryka
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

pszenica szkodzi!
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> Szlachetne zdrowie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:22, 19 Sie 2014    Temat postu: pszenica szkodzi!

Dziewczyny poczytajcie o pszenicy i zawartej w niej gliadynie !

[link widoczny dla zalogowanych]
tylko... jak tu zrezygnować z makaronu? Rolling Eyes


Ostatnio zmieniony przez NianiaOgg dnia Wto 12:27, 19 Sie 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pinda
wyciszony



Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:33, 19 Sie 2014    Temat postu:

eeee tam na dobra sprawe wszystko szkodzi a najbardziej samo zycie
po co zyc skoro to co najbardziej przyjemne to szkodliwe?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:07, 19 Sie 2014    Temat postu:

no tak szkodliwe kurde frak, ale ja bym chciała, jeśli już się odchudzam, robić to skutecznie a nie tak jak do tej pory, dopóki kuźźźźwa nie jem nic to jak cię mogię, a jak wrócę do przebrzydłego nawyku jedzenia, to tyję w oczach Evil or Very Mad
może odstawię tą... jak jej tam, gliadynę która występuje w pszenicy, i zobaczę co się stanie?

Aga w chmurach, zejdź z chmurki i poczytaj o tej pszenicy bo ty masz kurde książkowe objawy! cukrzyca i choroby stawów Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pinda
wyciszony



Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:14, 19 Sie 2014    Temat postu:

a może kup sobie hantelki i zmus sie do godzinki ćwiczen codziennie?
oprócz tego nie jedz pieczywa,masła i ziemniaków
tylko tyle a zobaczysz jak ci waga poleci
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:18, 19 Sie 2014    Temat postu:

mam hantle, ławeczkę do ćwiczeń, i inne jakieś - znaczy Piotrek ma.

Pińdziu ty karmisz dziecko, a na karmienie idzie wiesz ile kalorii dziennie??? 500 kcal!


Ostatnio zmieniony przez NianiaOgg dnia Wto 13:19, 19 Sie 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pinda
wyciszony



Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:28, 19 Sie 2014    Temat postu:

wiem pewnie dlatego mi waga leci
mój brat zrezygnował tylko z masła i 10 kg mu poleciało
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:31, 19 Sie 2014    Temat postu:

Pinda napisał:
wiem pewnie dlatego mi waga leci
mój brat zrezygnował tylko z masła i 10 kg mu poleciało

to zależy ile ważył "na starcie". Im więcej ważysz, tym więcej spada z wagi.

Sprawdziłam sobie, jesteś w tej dobrej sytuacji Pińdziu że na karmienie zużywasz tyle kalorii ile ja spaliłabym godzinnym bieganiem. hoho!


Ostatnio zmieniony przez NianiaOgg dnia Wto 13:32, 19 Sie 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pinda
wyciszony



Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:52, 19 Sie 2014    Temat postu:

fakt wazył koło stówy przeszło ale on jest potężnej dość budowy
Nianiu myśle że zaniedbujemy sport a tyle korzysci z niego płynie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:05, 19 Sie 2014    Temat postu:

Pinda napisał:
Nianiu myśle że zaniedbujemy sport a tyle korzysci z niego płynie

nie mam kontrargumentu ! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
błękitna
czarownica



Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:25, 19 Sie 2014    Temat postu:

skoro płynie to może basen? Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mijk
czarownica



Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:57, 19 Sie 2014    Temat postu:

Nianiu, a jak twa tarczyca? Przebadana?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 16:32, 20 Sie 2014    Temat postu:

pobieznie owszem. wychodzi na to ze moje tycie to jest brak ruchu i obzarstwo s nie tam jakas tarczyca Smile bo tfu! hashimoto nie msn!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mijk
czarownica



Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 20:55, 20 Sie 2014    Temat postu:

No, to duża ulga. Łakomczuch znaczy się. Czyli norma. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:10, 20 Sie 2014    Temat postu:

podstarzały łakomczuch hahah! ech...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:38, 22 Sie 2014    Temat postu:

cytat:

Dlaczego dieta obfitująca w zboża jest szkodliwa dla zdrowia całej populacji?
Podstawowym białkiem występującym w zbożach jest gluten, znajduje się on we wszystkich zbożach należących do rodziny traw, są to: pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, kukurydza, ryż, amarantus, gryka, proso, sorgo. Prawie połowę białek w glutenie stanowi gliadyna, która to odgrywa zasadniczą rolę w powstawaniu choroby trzewnej, jest przyczyną uczulenia i nietolerancji. Najwyższy poziom gliadyny występuje w pszenicy
Szkodliwe działanie glutenu na organizm ludzki może przybierać trzy postacie:
Choroby trzewnej, czyli celiakii, która według najnowszych badań może dawać objawy we wszystkich narządach.
Nietolerancji na gluten, która jest przyczyną stanów zapalnych różnych narządów.
Alergii na gluten, która powoduje bezpośrednią odpowiedź immunologiczną, z wstrząsem anafilaktycznym włącznie.
Za wywołanie choroby trzewnej czy celiakii, alergii i nietolerancji na gluten odpowiedzialne są rozpuszczalne w alkoholu frakcje białka, zaliczane do prolamin, charakterystyczne dla poszczególnych zbóż:
pszenica – gliadyna,
żyto – sekalina,
jęczmień – hordeina,
owies – awenina.
kukurydzy – zienina
ryżu – orzenina
prosa – panieina
sorgo – kafirina
Gliadyna – białko najbardziej alergizujące, występuje we wszystkich zbożach, włączając owies. W glutenie i kazeinie znajdują się specyficzne białka – egzorfiny, które zachowują się w podobny sposób jak morfina – narkotyk należący do opiatów. Jedna cząsteczka glutenu zawiera aż pięć rodzajów glutomorfin. Obecność tych dużych molekuł powoduje wydzielanie soków jelitowych i trzustkowych. Cząsteczki te są oporne na działanie enzymów jelitowych i pozostają nie strawione, uszkadzając delikatną śluzówkę. Egzorfiny mają zdolności zakłócania mechanizmu obronnego organizmu. Opiaty, w tym wypadku gluten i kazeina, mają swój udział w obezwładnieniu limfocytów stojących na straży naszego zdrowia. Ich narkotyczne działanie powoduje także wzrost uzależnienia na alergeny, które dostając się do krwiobiegu osłabiają pracę układu limfatycznego w walce z rakiem. Badania wykazały, że egzorfiny działają w dwojaki sposób: bezpośrednio i pośrednio. Przyczepiają się do receptorów znajdujących się na powierzchni komórek NK ( natural kiler), blokując czujność limfocytów na obecność komórek nowotworowych. Zaś ich pośrednie działanie polega na kontrolowaniu limfocytów NK za pomocą układu endokrynnego podwzgórze-przysadka mózgowa-nadnercza. Robiono badania porównawcze u osób uzależnionych od narkotyków z osobami uzależnionymi od glutenu i kazeiny. Stwierdzono, że w obu grupach w wyniku działalności opiatów dochodzi do licznych narządowych uszkodzeń, jak również uszkodzeń DNA i znaczne zwolnienie procesów naprawczych. Osoby uzależnione od heroiny mają w równym stopniu uszkodzony układ immunologiczny, a ich zachorowalność na różnego typu nowotwory jest bardzo wysoka.
Zboża, oprócz glutenu mają inne toksyczne białka, szkodliwe dla ludzi i zwierząt, są to lektyny i thaumatina. Gluten, lektyny i thauminna działają synergicznie, czyli wspólnie powodując uszkodzenie jelit. Ziarna zbóż i strączkowe mają toksyny, które powodują rozszczelnienie jelit. WGA ( wheat grem aglutinin) – lektyna pszeniczna jest swojego rodzaju środkiem ochrony rośliny. Ma ona zgubny wpływ na nasz organizm. Lektyny rozszczelniają jelita na poziomie wewnątrzkomórkowym i między komórkowym ( prace dr Fasano, gastroenterologa dziecięcego), natomiast dr Cordain specjalista i propagator diety bez zbożowej tłumaczy szkodliwe działanie lektyny: „Zboża zawierają substancje zwane lektynami. Te substancje to białka, które rośliny wykształciły w celu ochrony przed drapieżnikiem. Lektyny oplatają komórki, wnikają do ich wnętrza i zatykają otwory w jądrze komórkowym siejąc spustoszenie w naszym organizmie. Zaburzenia przyswajania witaminy D3 jest sprawką tych podstępnych cząsteczek. Lektyny nie są trawione. Przyczepiają się do komórek w jelitach powodując przepuszczalność, w wyniku czego substancje pokarmowe przedostają się do krwiobiegu i wywołują odpowiedź immunologiczną na obce białko. Lektyny dezorientują układ immunologiczny doprowadzając do jego ataku na własne tkanki, czego wynikiem są choroby autoimmunologiczne”
Zboża obfitują też w węglowodany, które są dla ziarna niezbędnym materiałem zapasowym wykorzystywanym w procesie kiełkowania. Są one wysoko kaloryczne i powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, a przy wysokim ich spożyciu dochodzi do paradoksalnej sytuacji – niedocukrzenia. Jak to możliwe, żeby przy wysokim spożyciu prostych węglowodanów nastąpiło niedocukrzenie? Cukier prosty bardzo szybko jest wchłaniany z przewodu pokarmowego, podnosi się jego poziom we krwi, trzustka dostaje informację o wysokim poziomie cukru i zaczyna produkować insulinę w celu jego obniżenia. Produkcja insuliny jest niewspółmiernie duża w porównaniu z zapotrzebowaniem organizmu, dlatego przy ciągłym spożyciu cukru jesteśmy niedocukrzeni. Na okładce książki „Wheat Belly” (Pszeniczny brzuch ) dr Willama Davisa można znaleźć informację pod zdjęciami dwóch kromek chleba „Czy wiesz, że po zjedzeniu dwóch kromek chleba pełnoziarnistego poziom cukru we krwi podnosi się bardziej, niż wtedy, kiedy spożyjesz dwie stołowe łyżki białego cukru”. Węglowodany znajdujące się w zbożach pobudzają wytwarzanie insuliny, prowadząc do przemiany ich w tłuszcz. Doprowadza to do szybkiego wzrostu wagi i jest jedną z przyczyn cukrzycy insulinozależnej, a także odporności na insulinę – Syndrom X. Jest to zaburzenie metaboliczne stanowiące bardzo poważne zagrożenie. Tego rodzaju zakłócenia biochemiczne występują u ludzi pozornie zdrowych, nie mających żadnych objawów mówiących o rozwijającej się podstępnie poważnej chorobie. Zaburzenia te według oceny specjalistów diabetologów po 5-15 latach mogą doprowadzić do rozwoju cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia oraz zawału serca i udaru mózgu. Syndrom X to epidemia naszych czasów. Jest nim obecnie dotknięta (lub niedługo będzie) co druga osoba w krajach uprzemysłowionych – ogłosiło Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne.
Oto przykłady złego wpływu na zdrowie diety wysoko zbożowej:
Węglowodany pobudzają wydzielanie insuliny, wysoki jej poziom powoduje zmniejszenie ilości glukagonu i hormonu wzrostu.
Wysoki poziom insuliny powoduje odczuwanie głodu.
Nadmiar węglowodanów ulega zamianie w tłuszcz, co powoduje nadwagę, która może przerodzić się w otyłość .
Długotrwała dieta wysoko węglowodanowa prowadzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi, co może doprowadzić do powstania cukrzycy.
Za duże spożycie cukrów prostych powoduje podniesienie poziomu trójglicerydów we krwi, co może doprowadzić do miażdżycy, zawału serca i próchnicy.
Miliony ludzi cierpi na nie zdiagnozowaną nadwrażliwość na gluten. Dieta wysoko zbożowa prowadzi do problemów zdrowotnych, poczynając od chorób autoimmunologicznych, łącznie z bardzo popularną dzisiaj chorobą Hashimoto, a skończywszy na nowotworach i głównym zabójcy naszych czasów – zawale. Dieta wysoko zbożowa jest szkodliwa dla każdego z powodów, które przedstawiłam.
Przygotowała: Bożena Przyjemska – autorka książki „Niebezpieczne zboża, Groźny Gluten”

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aga_w_Chmurach
czarownica



Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 3153
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z okolic chmurek

PostWysłany: Pią 13:48, 22 Sie 2014    Temat postu:

o wrzuciłaś ten tekst Smile
Te lektyny mnie szczególnie przerażają
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pinda
wyciszony



Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:06, 22 Sie 2014    Temat postu:

ludzie ludzie
przeciez wszystko w nadmiarze jest szkodliwe
mieszkam z moim dziadkiem, ma 87lat, jadł pszenice, nigdy nie był w szpitalu
wystarczy sie normalnie odzywiać , z niczym nie przesadzać, nie palić i sie nie narkotyzować-to podstawa, mieć pogodny stosunek do życia, zazywać ruchu
tyle
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:33, 22 Sie 2014    Temat postu:

Pinda napisał:
ludzie ludzie
przeciez wszystko w nadmiarze jest szkodliwe
mieszkam z moim dziadkiem, ma 87lat, jadł pszenice, nigdy nie był w szpitalu
wystarczy sie normalnie odzywiać , z niczym nie przesadzać, nie palić i sie nie narkotyzować-to podstawa, mieć pogodny stosunek do życia, zazywać ruchu
tyle

Powiedz to Agnieszce, która nie pali, narkotyków nie zażywa, odżywia się normalnie, ma cukrzycę i reumatoidalne zapalenie stawów.
Pińdzia, upraszczasz Smile
twój dziadek jest dowodem tylko na to, że taki z niego silny egzemplarz. I bardzo dobrze, życzymy mu zdrowia. Nie każdemu psu burek na imię Smile
a poza tym, czytałam że pszenica sprzed 30 lat to nie ta sama pszenica, bo ta którą teraz jemy jest zmodyfikowana, żeby więcej plonów dawała, a skutek jest taki że tej gliadyny czy jak jej tam ma od cholery więcej niż miała kiedyś.
Poza tym, są ludzie uczuleni na gluten i nie wystarczy że narkotyków nie będą zażywać, no nie?

nie ma co robić z tego problemu. Chcemy spróbować i sprawdzić na sobie, jak będziemy się czuły po odstawieniu zbóż. Ale ty przecież nie masz obowiązku do nas dołączać Cool


Ostatnio zmieniony przez NianiaOgg dnia Pią 14:34, 22 Sie 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pinda
wyciszony



Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:42, 22 Sie 2014    Temat postu:

przeciez i tak ich nie odstawicie na dłuzej o ile w ogóle Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:53, 22 Sie 2014    Temat postu:

Pinda napisał:
przeciez i tak ich nie odstawicie na dłuzej o ile w ogóle Twisted Evil

nie mów hop Cool
jeśli znajdę zamiennik, to żegnajcie chlebki glutenowe Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> Szlachetne zdrowie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin