Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna www.chataczarownic.fora.pl
życie po życiu, ezoteryka
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przeciwutleniacze - antyoksydanty

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> Szlachetne zdrowie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
elina
czarownica



Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 321
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:09, 01 Paź 2013    Temat postu: Przeciwutleniacze - antyoksydanty

Wolne rodniki są sprytne i niszczą nasze komórki.Ale mamy przeciwko nim tajną broń - antyoksydanty.
To głównie witaminy i minerały,których nie
może zabraknąć w diecie.

Dieta bogata w antyoksydanty wpływa
pozytywnie nie tylko na zdrowie,ale również na urodę.Poprawia stan skóry,wzmacnia włosy i paznokcie.
Substancje te obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ciśnienie krwi.
Wzmacniają także układ immunologiczny.

Nasz organizm sam wytwarza sporo enzymów,których zadaniem jest unieszkodliwianie niszczycielskich atomów. Ale gdy wolnych rodników jest bardzo dużo - organizm nie radzi sobie z ich
neutralizacją.Można mu jednak pomóc,dostarczając tzw.antyoksydantów
(przeciwutleniaczy).Należą do nich witaminy A, C, E, bioflawonoidy,koenzym Q10,karotenoidy (betakaroten,luteina, likopen).

Najważniejsze źródła antyoksydantów:

- Witamina C

Najlepsze źródła: porzeczki,
papryka,natka pietruszki,
brukselka,chrzan,brokuły, kalafior,truskawki,kalarepa, cytrusy,dzika róża,pigwa.

Witaminę C niszczy wysoka
temperatura,sól,kontakt z
powietrzem.Warzywa i owoce jadaj więc na
surowo lub krótko gotowane.

- Witamina E

Najlepsze źródła: tłuszcze roślinne,orzechy laskowe, nasiona słonecznika, migdały,halibut,dorsz,
mleko,kasza jęczmienna,
kiełki zbożowe,owoce morza, jaja,awokado.

- Likopen

Najlepsze źródła: Występuje
w owocach i warzywach o czerwonej barwie.Głównym źródłem likopenu są pomidory i przetwory pomidorowe.Mniej go w arbuzach,różowych grejpfrutach,morelach, owocach papai.

Beta-karoten

Najlepsze źródła: marchew,
pomidory,czerwona papryka,cykoria,morele, suszone śliwki,dynia,brzoskwinie,melony,mango.
Znajdziemy go również w
warzywach ciemno - zielono -listnych – szpinaku brokułach.

- Bioflawonoidy

Najlepsze źródła: morele, jeżyny,jagody,biała skórka pod miąższem cytrusów, głóg,papryka,pomidory,
brokuły.

- Luteina

Najlepsze źródła: jarmuż, szpinak,sałata,brokuły,brukselka,cukinia,zielony
groszek,fasolka szparagowa,
kukurydza,dynia,marchewka .
Mniejsze ilości luteiny znajdziemy w owocach takich jak brzoskwinie,
pomarańcze,nektaryny,kiwi,jeżyny.

- Koenzym Q10

Najlepsze źródła: makrela, łosoś,sardynki,wołowa wątroba i serce,jaja; mniej jest go w szpinaku,
brokułach,orzechach ziemnych,pszenicy.

Źródła: m.zdrowie.gazeta.pl,fitness.wp.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> Szlachetne zdrowie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin