elina
czarownica
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 321
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 17:09, 01 Paź 2013 Temat postu: Przeciwutleniacze - antyoksydanty |
|
|
Wolne rodniki są sprytne i niszczą nasze komórki.Ale mamy przeciwko nim tajną broń - antyoksydanty.
To głównie witaminy i minerały,których nie
może zabraknąć w diecie.
Dieta bogata w antyoksydanty wpływa
pozytywnie nie tylko na zdrowie,ale również na urodę.Poprawia stan skóry,wzmacnia włosy i paznokcie.
Substancje te obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ciśnienie krwi.
Wzmacniają także układ immunologiczny.
Nasz organizm sam wytwarza sporo enzymów,których zadaniem jest unieszkodliwianie niszczycielskich atomów. Ale gdy wolnych rodników jest bardzo dużo - organizm nie radzi sobie z ich
neutralizacją.Można mu jednak pomóc,dostarczając tzw.antyoksydantów
(przeciwutleniaczy).Należą do nich witaminy A, C, E, bioflawonoidy,koenzym Q10,karotenoidy (betakaroten,luteina, likopen).
Najważniejsze źródła antyoksydantów:
- Witamina C
Najlepsze źródła: porzeczki,
papryka,natka pietruszki,
brukselka,chrzan,brokuły, kalafior,truskawki,kalarepa, cytrusy,dzika róża,pigwa.
Witaminę C niszczy wysoka
temperatura,sól,kontakt z
powietrzem.Warzywa i owoce jadaj więc na
surowo lub krótko gotowane.
- Witamina E
Najlepsze źródła: tłuszcze roślinne,orzechy laskowe, nasiona słonecznika, migdały,halibut,dorsz,
mleko,kasza jęczmienna,
kiełki zbożowe,owoce morza, jaja,awokado.
- Likopen
Najlepsze źródła: Występuje
w owocach i warzywach o czerwonej barwie.Głównym źródłem likopenu są pomidory i przetwory pomidorowe.Mniej go w arbuzach,różowych grejpfrutach,morelach, owocach papai.
Beta-karoten
Najlepsze źródła: marchew,
pomidory,czerwona papryka,cykoria,morele, suszone śliwki,dynia,brzoskwinie,melony,mango.
Znajdziemy go również w
warzywach ciemno - zielono -listnych – szpinaku brokułach.
- Bioflawonoidy
Najlepsze źródła: morele, jeżyny,jagody,biała skórka pod miąższem cytrusów, głóg,papryka,pomidory,
brokuły.
- Luteina
Najlepsze źródła: jarmuż, szpinak,sałata,brokuły,brukselka,cukinia,zielony
groszek,fasolka szparagowa,
kukurydza,dynia,marchewka .
Mniejsze ilości luteiny znajdziemy w owocach takich jak brzoskwinie,
pomarańcze,nektaryny,kiwi,jeżyny.
- Koenzym Q10
Najlepsze źródła: makrela, łosoś,sardynki,wołowa wątroba i serce,jaja; mniej jest go w szpinaku,
brokułach,orzechach ziemnych,pszenicy.
Źródła: m.zdrowie.gazeta.pl,fitness.wp.pl
|
|