|
www.chataczarownic.fora.pl życie po życiu, ezoteryka
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 10:14, 26 Maj 2013 Temat postu: ocet jabłkowy |
|
|
Oto jak zrobić domowy ocet jabłkowy:
Składniki:
1 kg jabłek lub obierzyn (wraz z ogryzkami)
1 i 1/2 litra przegotowanej wody
1 i 1/2 łyżki cukru (20g) na każdy litr wody
Wykonanie:
Przygotować czyste szklane naczynie, wyparzyć. Wrzucić starte na tarce lub drobno pokrojone umyte jabłka, wraz ze skórką i ogryzkami albo same obierzyny z jabłek wraz z ogryzkami. Zalać ciepłą, przegotowaną wodą z cukrem. Na 1 kg obierzyn/jabłek potrzeba około 1,5 litra słodzonej wody - płynu potrzeba tyle, by przykryć jabłka. Przykryć podwójnie złożoną gazą lub ściereczką kuchenną i obwiązać sznurkiem albo uszczelnić gumką recepturką. Zalewa jabłkowa musi mieć dostęp do powietrza, by fermentować, ale jednocześnie musimy chronić zawartość przed muszkami. Odstawić na 2-5 tygodni. Niektórzy zalecają by odstawić w ciepłe miejsce (przyspiesza fermentację), inni zalecają 10-15 stopni. Ja naczynie z octem przechowywałam na balkonie, gdyż zapach fermentujących jabłek nie jest przyjemny i skutecznie może przegonić z domu. Fermentacja w niższej temperaturze dłużej trwa, ale się udaje.
Jeśli masz ciepłą piwnicę, to tam możesz wynieść słoik.
Po kilku tygodniach zlać przez sitko wyłożone ściereczką/gazą. Napełnić butelki i szczelnie zamknąć. Ja zlewałam po 5 tygodniach, ocet dojrzewał w temperaturze chłodniejszej.
Podczas fermentacji, zwłaszcza na początku, raz na jakiś czas zamieszać jabłka, by płyn przykrywał jabłka (inaczej może wystąpić pleśń).
Po 5 tygodniowej fermentacji część płynu wyparowało. Zostało mi około 300 ml octu jabłkowego.
P.S. Mam wrażenie, że ocet domowy jest mniej klarowny niż ten ze sklepu, ale jest o wiele lepszy w smaku.
P.S.2 Przy fermentacji w niższej temperaturze ryzyko pojawienia się jakiejkolwiek pleśni jest znacznie niższe niż przy szybkiej fermentacji. Przy fermentacji w wysokiej temperaturze, odcedziłabym jabłka i obierzyny i pozostawiła płyn do dalszej fermentacji już po odcedzeniu.
[link widoczny dla zalogowanych]
Właściwości:
Ocet jabłkowy ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie każdego człowieka. Do spożywania tego specyfiku jesteśmy zachęcani przez coraz większą liczbę dietetyków. Ocet jabłkowy może nam nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy. Może stać się również suplementem naszej codziennej diety, łagodząc stany zapalne w wielu chorobach oraz poprawiając samopoczucie.
Ocet jabłkowy jest wykorzystywany w medycynie naturalnej już od najdawniejszych czasów. Co ciekawe, produkt ten coraz częściej jest także polecany osobom chorującym na cukrzycę, gdyż już po kilku tygodniach można zauważyć spadek masy ciała oraz znaczną redukcję tkanki tłuszczowej. Co więcej, ocet jabłkowy dzięki swoim wyjątkowym właściwościom ma także korzystne działanie na pracę całego układu pokarmowego. Kwas octowy zawarty w occie jabłkowym przyczynia się między innymi do regulowania perystaltyki jelit.
Pozostałe właściwości octu jabłkowego:
stymuluje pracę nerek,
wspiera działanie układu immunologicznego,
zapobiega nadciśnieniu tętniczemu oraz miażdżycy,
spowalnia procesy starzenia się skóry,
oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn,
łagodzi symptomy astmy oraz bezsenności,
może być stosowany w profilaktyce grzybicy oraz żylaków,
jest wykorzystywany w leczeniu zmian trądzikowych.
Jak się więc okazuje, ocet jabłkowy ma wiele właściwości, które sprawiają, że jest on specyfikiem coraz bardziej docenianym. Ocet produkowany na bazie jabłek może stać się suplementem naszej codziennej diety, bez względu na to, czy cierpimy na wyżej wymienione problemy zdrowotne, czy też nie.
[link widoczny dla zalogowanych]
Poproszę dorzucać co czarownice wiedzą o occie jabłkowym
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 12:45, 26 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
Dorzucę, dorzucę można stosować nawet u chorych na białaczkę
Ocet jabłkowy piję 2 razy dziennie po dwie łyżki stołowe na pół szklanki wody
Stosuje się go również w kuracji odchudzającej. Podam zaraz link.
[link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Nie 12:48, 26 Maj 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 13:06, 26 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
Ale masz taki ocet własnej roboty?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 13:25, 26 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
Tak, bo ja mam swoje własne jabłuszka w ogrodzie
|
|
Powrót do góry |
|
|
elina
czarownica
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 321
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 13:36, 26 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
Nianiu,po odlaniu gdzie należy przechowywać taki ocet?W lodówce czy wystarczy chłodne zacienione miejsce?
I jaki jest termin spożycia octu ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 13:41, 26 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|