|
www.chataczarownic.fora.pl życie po życiu, ezoteryka
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pon 18:51, 21 Paź 2013 Temat postu: Fasola mung |
|
|
"Fasola mung – jeden z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Posiada zdolność usuwania wszelkich toksyn z organizmu, korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy. Stosowana w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych. Wykorzystywana jest również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych"
Niewielkie nasiona fasoli mung są ważnym składnikiem diety mieszkańców Azji Południowo-Wschodniej. W Polsce większą popularnością cieszą się wyhodowane z nich kiełki.
Wartość odżywcza fasoli mung
Fasola mung (Vigna radiata lub Phaseolus ureus), nazywana także złotą fasolą, jest bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, manganu i magnezu – 100 g gotowanej (bez soli) fasolki zaspokaja odpowiednio 61 proc., 28 proc., 80 proc., 30 proc. i 24 proc. dziennego zapotrzebowania na wymienione składniki [1]. W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, E, C i A.
Dieta zawierająca fasolę mung korzystnie wpływa przede wszystkim na funkcjonowanie systemu nerwowego, a to za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego (witamina B9), manganu i magnezu. Po fasolkę warto więc sięgać w stresie i napięciu psychicznym, a z uwagi na bogactwo kwasu foliowego także przed i w trakcie ciąży. Badania przeprowadzone na zwierzętach laboratoryjnych sugerują, że spożywanie fasoli mung może obniżać ciśnienie [2] oraz poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów [3] we krwi. Obecność składników o nazwie vitexin i isovitexin prawdopodobnie odpowiada za antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości fasoli mung. Ekstrakt z nasion znalazł zastosowanie również w kosmetyce – zmniejsza ryzyko wystąpienia podrażnień wywołanych np. przez konserwanty bądź retinol [4].
Warto wiedzieć, że skrobia pozyskiwana z fasolki mung stanowi surowiec do produkcji długiego i przezroczystego (po ugotowaniu) makaronu.
Sałatka z kiełkami fasoli mung
Szczególnie popularne i wartościowe są sałatki z dodatkiem kiełków – smaczne, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim wyjątkowo zdrowe.
Sprawdź nasze przepisy na pyszne i zdrowe sałatki z kiełkami...
Kiełki fasoli mung
Z nasion fasoli chętnie hodowane są białe i chrupiące kiełki. Głównym ich bogactwem są witaminy K i C – 100 g surowych kiełków pokrywa odpowiednio 43 proc. i 23 proc. dziennego zapotrzebowania [5]. Pękające naczynka, zaburzenia krzepnięcia krwi czy częste krwotoki z nosa to znak, że w organizmie może brakować witaminy K. Warto wówczas sięgnąć właśnie po kiełki fasoli mung. W kiełkach znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę E, mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo, potas, cynk i selen oraz białko i błonnik.
Hodowanie kiełków należy rozpocząć od moczenia fasoli przez co najmniej 8 godzin. Do kiełkowania odpowiedni będzie słoik, kiełkownica lub lniany woreczek. W jaki sposób hodować kiełki w słoiku? Należy umieścić w nim wcześniej moczone nasiona, „zamknąć” go gazą i ustawić pod kątem na podstawce (do góry dnem). Inną metodą jest wspomniany lniany woreczek – wsypujemy do niego przygotowane nasiona i wieszamy nad zlewem. Bez względu na sposób hodowli, należy pamiętać o przepłukiwaniu nasion dwukrotnie w ciągu dnia.
Kiełki są gotowe po 4-6 dniach. Możemy je dodawać – surowe lub podduszone – do sałatek, kanapek oraz wszelkich potraw kuchni chińskiej i wietnamskiej.
Sałatka z fasolą mung
Składnikami sałatki są: 30 dag fasoli mung, 2 marchewki, 2 kiszone ogórki, 1 por, 2 łyżki rzeżuchy.
Fasolkę płuczemy i moczymy przez noc. Kroimy marchewkę i pora i dusimy do miękkości. Równocześnie w osobnym naczyniu gotujemy fasolkę (przez około 10 minut). Ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy pieprzem i olejem słonecznikowym."
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Aga_w_Chmurach
czarownica
Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 3153
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z okolic chmurek
|
Wysłany: Pon 21:35, 21 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
dodam że tę fasolę bardzo lubią nerki
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|