Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna www.chataczarownic.fora.pl
życie po życiu, ezoteryka
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Fasola mung

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> Szlachetne zdrowie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pon 18:51, 21 Paź 2013    Temat postu: Fasola mung

"Fasola mung – jeden z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Posiada zdolność usuwania wszelkich toksyn z organizmu, korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy. Stosowana w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych. Wykorzystywana jest również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych"



Niewielkie nasiona fasoli mung są ważnym składnikiem diety mieszkańców Azji Południowo-Wschodniej. W Polsce większą popularnością cieszą się wyhodowane z nich kiełki.

Wartość odżywcza fasoli mung
Fasola mung (Vigna radiata lub Phaseolus ureus), nazywana także złotą fasolą, jest bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, manganu i magnezu – 100 g gotowanej (bez soli) fasolki zaspokaja odpowiednio 61 proc., 28 proc., 80 proc., 30 proc. i 24 proc. dziennego zapotrzebowania na wymienione składniki [1]. W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, E, C i A.

Dieta zawierająca fasolę mung korzystnie wpływa przede wszystkim na funkcjonowanie systemu nerwowego, a to za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego (witamina B9), manganu i magnezu. Po fasolkę warto więc sięgać w stresie i napięciu psychicznym, a z uwagi na bogactwo kwasu foliowego także przed i w trakcie ciąży. Badania przeprowadzone na zwierzętach laboratoryjnych sugerują, że spożywanie fasoli mung może obniżać ciśnienie [2] oraz poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów [3] we krwi. Obecność składników o nazwie vitexin i isovitexin prawdopodobnie odpowiada za antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości fasoli mung. Ekstrakt z nasion znalazł zastosowanie również w kosmetyce – zmniejsza ryzyko wystąpienia podrażnień wywołanych np. przez konserwanty bądź retinol [4].

Warto wiedzieć, że skrobia pozyskiwana z fasolki mung stanowi surowiec do produkcji długiego i przezroczystego (po ugotowaniu) makaronu.

Sałatka z kiełkami fasoli mung
Szczególnie popularne i wartościowe są sałatki z dodatkiem kiełków – smaczne, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim wyjątkowo zdrowe.
Sprawdź nasze przepisy na pyszne i zdrowe sałatki z kiełkami...
Kiełki fasoli mung
Z nasion fasoli chętnie hodowane są białe i chrupiące kiełki. Głównym ich bogactwem są witaminy K i C – 100 g surowych kiełków pokrywa odpowiednio 43 proc. i 23 proc. dziennego zapotrzebowania [5]. Pękające naczynka, zaburzenia krzepnięcia krwi czy częste krwotoki z nosa to znak, że w organizmie może brakować witaminy K. Warto wówczas sięgnąć właśnie po kiełki fasoli mung. W kiełkach znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę E, mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo, potas, cynk i selen oraz białko i błonnik.

Hodowanie kiełków należy rozpocząć od moczenia fasoli przez co najmniej 8 godzin. Do kiełkowania odpowiedni będzie słoik, kiełkownica lub lniany woreczek. W jaki sposób hodować kiełki w słoiku? Należy umieścić w nim wcześniej moczone nasiona, „zamknąć” go gazą i ustawić pod kątem na podstawce (do góry dnem). Inną metodą jest wspomniany lniany woreczek – wsypujemy do niego przygotowane nasiona i wieszamy nad zlewem. Bez względu na sposób hodowli, należy pamiętać o przepłukiwaniu nasion dwukrotnie w ciągu dnia.

Kiełki są gotowe po 4-6 dniach. Możemy je dodawać – surowe lub podduszone – do sałatek, kanapek oraz wszelkich potraw kuchni chińskiej i wietnamskiej.

Sałatka z fasolą mung
Składnikami sałatki są: 30 dag fasoli mung, 2 marchewki, 2 kiszone ogórki, 1 por, 2 łyżki rzeżuchy.

Fasolkę płuczemy i moczymy przez noc. Kroimy marchewkę i pora i dusimy do miękkości. Równocześnie w osobnym naczyniu gotujemy fasolkę (przez około 10 minut). Ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy pieprzem i olejem słonecznikowym."
Powrót do góry
Aga_w_Chmurach
czarownica



Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 3153
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z okolic chmurek

PostWysłany: Pon 21:35, 21 Paź 2013    Temat postu:

dodam że tę fasolę bardzo lubią nerki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> Szlachetne zdrowie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin