|
www.chataczarownic.fora.pl życie po życiu, ezoteryka
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aga_w_Chmurach
czarownica
Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 3153
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z okolic chmurek
|
Wysłany: Czw 19:18, 05 Wrz 2013 Temat postu: granat |
|
|
absolutne cudo. Zawsze lubiłam, a nie wiedziałam jaki to skarb.
Ale już podaję:
Składniki i substancje czynne owocu granatu
Owoc granatu jest bogaty w witaminy: A (beta-karoten), C (kwas askorbinowy), E (alfa-tokferol), B1 (tiamina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna) oraz wapń, potas, żelazo, cynk, miedź i selen. Zawiera również błonnik, białko, taninę i kwasy organiczne (głównie cytrynowy).
Właściwości antyoksydacyjne, neutralizujące stres oksydacyjny.
Przeciwutleniacze zawarte w granatach pomagają zneutralizować wolne rodniki, tworzące się pod wpływem różnych czynników środowiskowych, chroniąc tym samym komórki naszego organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy - polecany przy niewydolności serca, nadciśnieniu, miażdżycy, zakrzepicy
Owoc granatu ma bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze krwi, reguluje poziom cukru we krwi. Dwa serca z nasion granatuPotwierdzono naukowo skuteczność działania soku z granatu przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca i układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Granat wyraźnie poprawia ukrwienie i przepływ krwi w mięśniu sercowym oraz redukuje złogi oraz zwapnienia w tętnicy szyjnej u pacjentów z chorobą wieńcową. Ponadto odkryto, że sok z owoców granatu przeciwdziała zmniejszaniu stężenia flawonoidów w organizmie, które mają za zadanie uszczelniać naczynia krwionośne, zapobiegać zwapnieniu tętnić i zatorom żylnym. Udowodniono naukowo, że granat ma działanie ochraniające naczynia krwionośne i makrofagi we krwi.
Właściwości regulujące metabolizm – polecany przy cukrzycy i wysokim poziomie cholesterolu
Z uwagi na swoje właściwości ochronne i uszczelniające naczynia krwionośne, które u diabetyków są szczególnie i wyjątkowo zagrożone, jest im szczególnie polecany, gdyż nie podwyższa poziomu stężenia glukozy, cholesterolu, tłuszczów i kwasów tłuszczowych we krwi, a wręcz wpływa pozytywnie na ich poziom i wyraźnie zmniejsza stres oksydacyjny w naczyniach krwionośnych.
Po 3 miesięcznym okresie picia koncentratu z soku granatu u osób wymagających stosowania insuliny poziom cukru we krwi uległ obniżeniu. Sok miał pozytywny wpływ na przemianę cholesterolu całkowitego u diabetyków z zaburzeniami metabolicznymi tłuszczów (hiperlipidemią) oraz nadmiernym poziomem cholesterolu we krwi (hipercholesterolemią).
Owoc granatu
Udane życie seksualne i płodność – polecany przy zaburzeniach erekcji
Panuje opinia, że owoc granatu jest afrodyzjakiem. Dzięki badaniom naukowym potwierdzono, że zawarte w granatach substancje czynne rzeczywiście mają pozytywny wpływ na potencję mężczyzn, redukują zaburzenia erekcji, pobudzają libido i podnoszą doznania erotyczne.
Właściwości regenerujące, bakteriostatyczne, przeciwzapalne - polecany przy trądziku oraz jako środek odmładzający
Już przed tysiącami lat owoce granatowca były uważane za symbol wiecznej młodości. I słusznie, bowiem naukowcy potwierdzają, że te czerwonawe owoce zawierają wysoce skuteczne substancje spowalniające proces starzenia.
Większość naukowców uważa, że przedwczesne starzenie spowodowane jest oksydacyjnymi uszkodzeniami komórek i ich genomów przez wolne rodniki. Potwierdzają to wyniki różnych badań naukowych. W owocach granatu występują duże ilości zaliczanych do barwników roślinnych flawonoidów oraz wiele cennych witamin, które mają działanie przeciwutleniające. Przeciwutleniacze te wychwytują, wiążą i unieszkodliwiają wolne rodniki, chroniąc tym samym komórki naszego organizmu przed uszkodzeniem przez te agresywne molekuły.
Substancje czynne, jak witaminy A, C i E, potas, cynk, miedź, selen również przeciwdziałają wolnym rodnikom i sprawiają, że skóra staje się piękna. Badania przeprowadzone przez Ramban Medical Centers w Hajfie udowodniły, że owoc granatu ma trzy krotnie wyższe stężenie przeciwutleniaczy niż czerwone wino czy zielona herbata, które słyną ze swoich właściwości antyoksydacyjnych.
Olej zawarty w jego pestkach posiada rzadko występujący w naturze, mocno skoncentrowany kwas punikowy, zaliczający się do kwasów tłuszczowych omega 5, które także niszczą wolne rodniki.
Granat działa pozytywnie na skórę gdyż:
działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie podrażnień,
stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej) do syntezy kolagenu i elastyny, w efekcie czego następuje wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry,
nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry,
odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się,
działa delikatnie ściągająco i zmniejsza pory,
działa przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriostatycznie,
wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych,
poprawia ukrwienie i koloryt skóry.
Właściwości przeciwutleniające - polecany przy chorobie Alzheimera i Parkinsona
Ekstrakt z owoców granatu to również przeciwutleniająca ochrona dla mózgu i układu nerwowego. Badania kliniczne u osób z chorobami Alzheimera i Parkinsona wykazały, iż po części są one dziedziczne, po części zaś są skutkiem stresu oksydacyjnego, nieprawidłowej funkcji mitochondriów, a także procesów zapalnych aktywowanych poprzez ( NF-kB i TNF-a).
Owoc granatu nasionaDzięki właściwościom przeciwutleniającym polifenole zawarte w granatach przeciwdziałają wystąpieniu wielu różnym chorobom kojarzonym z uszkodzeniami oksydacyjnymi, jak na przykład choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona oraz spowalniają postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Jak widać ekstrakt z owocu granatu chroni mózg i nerwy przed wolnymi rodnikami, a tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i Parkinsona.
Jednak działanie takie nie może być wytłumaczone tylko przez bezpośrednie przeciwutleniające oddziaływanie polifenoli i wskazuje na to, że składniki soku pozytywnie wpływają na ścieżkę sygnałową komórki, układy enzymatyczne a także zarządzanie informacją genetyczna. Badania Hartmana udowodniły, że sok z granatu zmniejszył o połowę odkładanie się małej proteiny: Beta-amyloidu w mózgu, która to przyczynia się w znacznym stopniu do otępienia w chorobie Alzheimera. Odkryto również, że substancje zawarte w granacie powstrzymują produkcję TNF- Alfa w tych komórkach mikrogleju mózgu, w których aktywne są procesy zapalne. Komórki mikrogleju mózgu są pierwszymi komórkami, które reagują na procesy zapalne i powodują immunologiczną odpowiedź mózgu.
Właściwości przeciwzapalne – polecany przy artretyzmie, reumatyzmie
Owoce granatu posiadają silne właściwości przeciwzapalne. Łagodzi stany zapalne organizmu szczególnie w artretyzmie. Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Teksasie (kierownik badań prof. dr Robert A. Newman) pozwoliły odkryć, że granat skutecznie wspiera leczenie stanów zapalnych, a wynika to z "doskonałych właściwości przeciwutleniających i immunomodulujących" polifenoli zawartych w granacie.
Właściwości przeciwnowotworowe – polecany zwłaszcza przy nowotworach prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi
Badania nad ekstraktem z granatów wykazały, że zawarte w nim polifenole m.in. resweratrol, mają działanie przeciwnowotworowe: redukują wzrost komórek nowotworowych i zapobiegają powstawaniu nowych. Badania potwierdziły wyraźne działanie powstrzymujące rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi. Sok granatu jest szczególnie polecany dla pacjentów z nowotworami prostaty i zaburzeniami prostaty.
W amerykańskim badaniu przeprowadzonym na 48 pacjentach z rakiem prostaty, kuracja granatem czterokrotnie wydłużyła okres, po którym podwoił się specyficzny antygen prostaty PSA -ang. Fragment owocu granatuprostate specific antigen - centralnego wskaźnika postępu tej choroby. Jak doniósł w czerwcu 2006 roku zespół onkologów z Uniwersytetu kalifornijskiego w Los Angeles w czasopiśmie "Kliniczne badania nad rakiem" Clinical Cancer Research "sok z granatów najwyraźniej ma hamujący wpływ na wzrost komórek nowotworowych".
Przy terapii sokiem z granatu 10-letnie przeżycia wynoszące 85% są tylko nieco rzadsze niż 10-letnie przeżycia po radykalnym wycięciu prostaty. Najnowsze doświadczenia dowodzą, że granat (owoc na prostatę) może pomóc nawet w ciężkim do uleczenia stadium (hormonalnorefrakcyjnym). Nagłośnione w mediach na całym świecie pozytywne wyniki badań klinicznych, z udziałem pacjentów chorych na raka prostaty, nie bez przyczyny wzbudziły nową nadzieję.
Poza tym polifenole zawarte w granacie regulują potencjał redoksowy w jelicie grubym, który jest podstawą prawidłowego funkcjonowania zarówno błony śluzowej jak i mikroflory. Badania dowodzą, iż sok z granatu ma silne działanie powstrzymujące rozwój nowotworu w jelicie grubym.
Kwas elagowy zawarty w owocach granatu zapobiega aktywacji substancji rakotwórczych w toksynach komórkowych, które tracą wskutek tego swój potencjał wchodzenia w reakcje z DNA i wywoływania mutacji pobudzających rozwój raka. Inaczej mówiąc zwiększa on zdolności obronne komórek przez stymulację ich mechanizmów eliminowania substancji kancerogennych.
Właściwości immunostymulujące (wspierające układ odpornościowy) – polecany przy anginie, przeziębieniu i innych infekcjach
Owoc granatu wzmacnia układ odpornościowy (immunologiczny), mobilizuje go do ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami. Ma działanie antybakteryjne, pomaga zapobiegać infekcjom i przeziębieniom. Zalecany jest przy przeziębieniach. Spożywanie owoców granatu działa także lekko przeciwgorączkowo. Owoc granatu wspomaga leczenie anginy, pomocniczo stosuje się go wraz z innymi lekami przy anginie.
Działanie przeciwastmatyczne – polecany przy astmie
Sok i wyciągi z owoców granatu stosowane systematycznie i przez dłuższy czas wykazują właściwości przeciwastmatyczne.
Działanie normalizujące procesy hormonalne - polecany przy menopauzie i zespole napięcia przedmiesiączkowego (PMS)
Owoce granatu zawierają wiele, roślinnych estrogenów, do których zalicza się przede wszystkim tak zwany estron. Substancja ta jest podobna do żeńskich hormonów płciowych i pomaga na dolegliwości występujące podczas menopauzy i w przypadku zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Nasiona owocu granatu
Właściwości wspierające układ pokarmowy – polecany przy chorobach żołądka i problemach z trawieniem
Owoc granatu spożywany systematycznie reguluje proces trawienia. Zawiera kwas cytrynowy i taninę o właściwościach ściągających, dlatego jest polecany w niektórych chorobach żołądka i problemach z trawieniem.
Właściwości przeciwpasożytnicze łupin i kory z granatu
W medycynie śródziemnomorskiej i azjatyckiej odwar z kory lub skórzastych łupin granatu wykorzystywany był jako środek przeciwrobaczy. Zawarte w korze granatowca alkaloidy: peletieryna i izopeletrynina, działają silnie paraliżująco nawet na tasiemce. Do tego samego celu medycyna chińska wykorzystuje korę z korzeni granatu.
Działanie przeciwgrzybicze
Owoce granatu posiadają silne właściwości przeciwgrzybiczne.
Właściwości detoksykujące
Opublikowane dane naukowe i badania wskazują, że owoc granatu ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
Działanie wzmacniające i rewitalizujące
Granat poprawia samopoczucie i dodaje sił witalnych.
Literatura:
dr Otto Karl Jacob, Ludwig M. Jacob "Granat-owoc życia", Mayapur 2008,
dr inż. Agnieszka Leciejewska, dietetyk, „Najzdrowsze produkty”, miesięcznik "Zdrowie"
Beliveau R., Gingras D., Dieta w walce z rakiem, Delta, 2010
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Na stronie mamzdrowie.pl można kupić litr soku za 38 zł, to bardzo dobra cena
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw 19:22, 05 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Wspaniale moja córka mi mówiła..o cudownych właściwościach granatu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pinda
wyciszony
Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 20:23, 05 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
ja wyjeżdzam około nowego roku do UK to bedę znowu świeże na śniadanie jeść, jak sie cieszę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aga_w_Chmurach
czarownica
Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 3153
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z okolic chmurek
|
Wysłany: Czw 20:25, 05 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
przecież tu też w sklepach skolko ugodno granatów. Uwielbiam, ale dużo czasu spożywanie mi zajmuje i pofarbuję sie zawsze na cacy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pinda
wyciszony
Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 20:31, 05 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
ale tam sa tańsze w stosunku do zarobków to raz a po drugie tak jakby świeższe mi wyglądaja
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|