|
www.chataczarownic.fora.pl życie po życiu, ezoteryka
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Grey Owl
Wiedźma ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 3072
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pią 11:38, 03 Maj 2013 Temat postu: Gorczyce i ich własności |
|
|
Tak się już boję przenosić całe tematy od razu, by ich nie zgubić, że wolę tu teraz dodawać każdy post Niani o gorczycach po kolei
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:56, 02 Maj 2013 PRZENIESIONY Pią 11:40, 03 Maj 2013 Temat postu: Gorczyca i jej właściwości lecznicze |
|
|
Tę wiadomość adresuję przede wszystkim do Agi w chmurach i Sowy. Jedną bolą stawy, drugą kręgosłup
Ale innym też może się przydać ta wiadomość.
Szukając opisu właściwości leczniczych diety jaglanej (Aga! reumatyzm i stany zwyrodnieniowe stawów) natrafiłam na opis właściwości gorczycy.
Tu jest link do kogoś kto wykonuje i sprzedaje materace z gorczycy. Ale równie dobrze można by samemu wykonać taki materac, przecież to nic skomplikowanego!
[link widoczny dla zalogowanych]
Jolu wiesz coś o gorczycy i jej właściwościach?
Cytat: | Gorczyca biała posiada pozytywne właściwości energetyczne, tzw. biostymulator zdrowia. Systematyczne używanie wyrobów z gorczycy łagodzi i przyspiesza leczenie między innymi w następujących schorzeniach:
bóle głowy; migreny; zatoki;
bóle reumatyczne;
przeziębienia; grypa; stany zapalne;
zwyrodnieniowe kręgosłupa i stawów; bóle mięśniowe; bóle korzonkowe; złamania;
gojenie ran;
otyłości; astmie;
miażdżycy; nadciśnieniu i niedociśnieniu (regulacja);
nerwobólach; zmianach prostaty;
obrzękach; łuszczycy; hemoroidach; bezsenności.
Wpływa korzystnie przy podatności do zachorowań na: choroby serca, wątroby, nerek, żołądka, depresjach, nowotworach, zapobiega nadmiernemu poceniu się.
Gorczyca biała posiada pozytywne właściwości energetyczne, tzw. biostymulator zdrowia.
Emituje ona pozytywne promieniowanie bioenergoterapeutyczne o bardzo dużej mocy.
Jedno jej ziarenko o średnicy 2 mm wytwarza biopole o promieniu około 10 cm, co stanowi rekord spośród zbadanych do tej pory roślin i organizmów.
Wpływ tego promieniowania na ludzki organizm jest postrzegany jako bardzo pozytywny (poprawa samopoczucia, wzrost odporności, przyspieszenie leczenia).
Pole wytwarzane przez gorczycę wyrównuje poziom ludzkiego biopola.
Jest to bardzo ważne w procesie leczenia, ponieważ w obszarach narządów objętych stanem chorobowym występuje zanik naturalnego pola biologicznego lub jego zniekształcenie.
Z tego też powodu komórki mają ograniczone możliwości samoregeneracji.
Stosując wyroby gorczycowe
(na miejsca chorobowe lub śpiąc na materacu wypełnionym gorczycą),
człowiek, w sposób naturalny, biologicznie regulowany, jest optymalnie zasilany bioenergią.
Nieustające pozytywne promieniowanie, uzupełnianie i transformacja energii usprawnia własne, obronne, samoleczące mechanizmy, doprowadzając organizm do stanu równowagi, a wzmacniając układ immunologiczny zapobiega dalszym zachorowaniom.
Stosowanie wyrobów gorczycowych powoduje wzrost odporności ogólnej organizmu, rzadsze występowanie infekcji dróg oddechowych, schorzeń alergicznych i szybsze cofanie się zmian chorobowych, zwłaszcza schorzeń ortopedycznych.
Gorczyca jest naturalnym regeneratorem sił życiowych
Usuwa zmęczenie, poprawia samopoczucie, likwiduje bezsenność, reguluje działanie układu nerwowego ( poprawa nastroju w nerwicach i depresjach, wyciszenie psychiczne osób nadpobudliwych).
Jest pomocna w leczeniu zaburzeń hormonalnych (poprawa przemiany materii i regulacja wagi ciała).
W odróżnieniu od środków farmakologicznych
wyroby gorczycowe nie osłabiają siły mięśniowej, nie powodują uczucia rezygnacji, co jest przeszkodą w poprawnej rehabilitacji, ale ułatwiają aktywność mięśniową przez naturalne rozluźnienie mięśni.
Poprawiają poza tym krążenie przyczyniając się do zwiększenia aktywności, energii życiowej i poprawy psychicznego samopoczucia. Korzystny wpływ na psychikę oraz poprawa pracy mięśni zapewnia możliwość uzyskania lepszych wyników podczas rehabilitacji i ułatwia zachowanie większej sprawności ruchowej w codziennym życiu.
Lepsze samopoczucie psychiczne i fizyczne
pojawiające się przy stosowaniu wyrobów gorczycowych ma wpływ na poprawę ukrwienia ogólnego, regulację hormonalną i normalizację napięć mięśniowych. Dzięki temu wyroby gorczycowe znalazły szerokie zastosowanie w leczeniu niedowładów połowiczych na tle udaru mózgu,
w przypadku zmian zwyrodnieniowych kręgosłupa (dyskopatia), powikłań neurologicznych, w przebiegu miażdżycy, cukrzycy, w padaczkach itp.
Układ hormonalny
korzystnie reaguje na gorczycową regulację energetyczną, np. przy zaburzeniach funkcji tarczycy, przysadki mózgowej, gruczołów płciowych, kory nadnerczy.
Obserwuje się też pozytywny wpływ w zaburzeniach przemiany materii, problemach z nadwagą, ale także w poprawianiu nastroju, a więc w nerwicach, depresjach, psychicznym wyczerpaniu, przemęczeniu, zaburzeniach snu.
Osoby wrażliwe na niekorzystne zmiany warunków biometeorologicznych zauważają, że po dłuższym korzystaniu z materaca gorczycowego stają się mniej wrażliwi na zmiany pogody.
Gorczyca posiada właściwości przeciwbólowe
Właściwości te znane są od tysiącleci. Gorczyca stosowana jest jako skuteczny i bezpieczny środek uśmierzający bóle.
Leczenie gorczycą stosowane jest głównie przy bólach reumatycznych i zwyrodnieniowych, przy różnego rodzaju stanach zapalnych w układzie kostno-stawowym, przy nerwobólach, migrenach i bólach głowy innego pochodzenia oraz przy bolesnych miesiączkach.
Nasiona gorczycy przeciwdziałają szkodliwemu promieniowaniu żył i cieków wodnych (zapobiega negatywnemu wpływowi niewłaściwe umieszczonych budynków mieszkalnych).
Podsumowując
Systematyczne używanie wyrobów z gorczycy łagodzi między innymi bóle reumatyczne, zwyrodnieniowe kręgosłupa i stawów, bóle mięśniowe, „korzonkowe”, a także poprawia zdrowie przy innych różnych schorzeniach między innymi: w otyłości, astmie, miażdżycy, nadciśnieniu i niedociśnieniu (regulacja), bólach i zawrotach głowy, nerwobólach, zmianach prostaty, obrzękach, łuszczycy, bezsenności.
Wpływa korzystnie przy podatności do zachorowań na: choroby serca,
wątroby, nerek, żołądka, depresjach, nowotworach, zapobiega nadmiernemu poceniu się.
Ze względu na swoją możliwość najlepszego dostosowania się do biopola danej osoby wyroby gorczycowe powinny być stosowane wyłącznie indywidualnie.
Wyrobów gorczycowych nie należy moczyć (prać).
Na wyroby gorczycowe można stosować pokrowce z materiałów naturalnych.
Stuprocentowe działanie gorczycy trwa 3 lata, po czym utrzymuje się jeszcze przez 5 lat w mniejszym natężeniu.
Wkłady gorczycowe zaleca się wymieniać najlepiej po 2 latach, jest większa pewność i skuteczność działania. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:13, 02 Maj 2013 PRZENIESIONY Pią 11:41, 03 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
I jeszcze to:
[link widoczny dla zalogowanych]
Te dwie rośliny, choć łączy je wspólna nazwa, mają działanie tak odmienne, że w poradniku Ożarowskiego jedną od drugiej dzieli 158 stron. Bierze się to z ich łacińskich nazw: Brassica nigra – to gorczyca czarna, Sinapis alba – biała. W językach zachodnioeuropejskich położono nacisk na ich zastosowanie przy produkcji musztardy i po angielsku nazywają się black mustardi i white mustardi, po francusku – moutarde noire i seneve blanc. Z czego notabene wynika, że Francuzi do produkcji musztardy używali gorczycy czarnej. Są jeszcze inne gatunki – np. nasza podobna do białej gorczyca polna, zwana ognichą, czy szeroko rozpowszechniona w Azji Średniej gorczyca modra, zwana sarepską lub chińską – nas jednak interesują głównie czarna i biała.
Czarna
Rozgniecione nasiona gorczycy czarnej mają bardzo silne działanie. Przyłożone do skóry rozszerzają naczynia krwionośne, wywołują miejscowe zaczerwienienia oraz uczucie intensywnego pieczenia. Działanie to jest tak silne, że po krótkim czasie następuje uszkodzenie skóry z objawami stanu zapalnego, a nawet powierzchniowej martwicy tkanek. A jeszcze silniej działają na błony śluzowe. Niewielka ilość nasion pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia perystaltykę jelit i powoduje lepsze przyswajanie pokarmów. Większe dawki wywołują stan zapalny błon śluzowych żołądka i jelit, uszkodzenie kłębków nerkowych, krwiomocz i białkomocz. Długotrwałe przyjmowanie nasion (lub ostrej musztardy) może doprowadzić do uszkodzenia gruczołu tarczycowego, a nawet powstania wola.
Właściwości te wykorzystuje farmaceutyka, wydobywając z nasion olej i olejek gorczycowy i po destylacji z parą wodną stosując do sporządzania plastrów i maści rozgrzewających. „Rozdrobnione nasiona – czytamy w poradniku Ożarowskiego – stosuje się zewnętrznie do okładów rumieniących w bólach gośćcowych, zapaleniu korzeni nerwowych rdzenia, nerwobólach korzeniowych. W postaci plastrów jako środek pomocniczy w bólach mięśniowych, zapaleniu ścięgien, a nawet w odoskrzelowym zapaleniu płuc i w zapaleniu opłucnej. Doustnie stosuje się nasiona gorczycy czarnej jedynie jako przyprawę kulinarną lub w postaci musztardy”.
Biała
Jej nasiona oraz wodne wyciągi są typowym lekiem śluzowym. Po połknięciu powlekają błonę śluzową żołądka, zmniejszają stan zapalny i chronią przed podrażnieniem. Całe nasiona pęcznieją w przewodzie pokarmowym, spulchniają masy kałowe w jelicie grubym i wyzwalają odruch defekacyjny. Gorzki smak rozdrobnionych nasion pobudza nieznacznie wydzielanie soku żołądkowego, lecz nie drażni błony śluzowej, a rozgniecione nasiona przyłożone do skóry nie powodują pieczenia i działań drażniących. Znalazła więc zastosowanie w nieżycie żołądka i jelit, nadkwaśności, wzdęciach, a pomocniczo – w otyłości z równoczesną atonią jelit (całe nasiona), a w niedokwaśności, braku łaknienia i niestrawności – nasiona rozdrobnione. W lecznictwie ludowym wykorzystuje się promieniowanie wydzielane przez nasiona gorczycy białej i stosuje zewnętrznie w bólach reumatycznych w postaci poduszeczek płóciennych nimi wypełnionych.
Gorczyce znali naturalnie już Grecy i Rzymianie. Pliniusz Starszy pisał, że gorczyca biała „osobom mającym odebrać chłostę sprawia pewną nieczułość, gdy ją wpierw z winem piją”, nie podał jednak, ile trzeba tak przyrządzonego wina wypić, tylko uzupełnił informacją, że „nasienie gorczycy gotują na misach i za jarzynę dają, nie czując najmniejszej ostrości, a jej liście traktują jak wszystkich innych jarmużów”. Pitagoras zalecał przykładać plastry gorczycowo-octowe na miejsca po ukąszeniu wężów i skorpionów, powszechnie wierzono, że nasiona gorczycy posiadają właściwości przeciwszkorbutowe, uśmierzają bóle zębów i dziąseł, są periodotwórcze, moczopędne i rozpuszczają kamienie nerkowe. Jasne, że tak silna roślina musiała posiadać także właściwości magiczne, więc papkę z jej owoców podawano nowożeńcom, by zapewnić im rozsądne i mądre życie (szczególnie że przystawka ta miała pobudzać męskość).
Kiedy wyprodukowano pierwszą musztardę – nie wiadomo, nie doszedł do tego nawet Marian Kawałko w swoich Historiach ziołowych. Jedno jest pewne: najlepszą produkowali musztardnicy z Dijon, a przepis trzymali w wielkiej tajemnicy. Przed ciekawskimi nic się jednak nie ukryje, toteż i sposób produkcji musztardy z Dijon został ujawniony. „Bierze się słodki sok z winogron, dodaje zmieloną gorczycę i razem przebija przez lnianą materię. Gdy całość się dobrze przemiesza, naówczas gaszą się w tym sosie rozżarzone węgle; takowym sposobem gorczyca z musztardy zostaje wyciągniona. Ma się to czynić w małej beczułce albo pobielanym nowym garnku, który dobrze opatrzyć aż do czasu użycia”.
Gorczyce mają więc szerokie zastosowanie w farmacji, gdzie dodaje się je do rozlicznych mieszanek ziołowych, w rolnictwie (ognicha to wspaniały zielony nawóz), ale najszersze w gastronomii – nie ma przecież kuchni bez musztardy. Zmielone nasiona tej rośliny nadają pikantny smak i podkreślają aromat wielu potraw, takich jak smażone lub zimne mięso czy kiełbasy, sosy i farsze oraz gotowane dania serowe, a kiełki zmieszane z rzeżuchą tworzą ciekawą w smaku sałatkę.
Ostatnio zmieniony przez NianiaOgg dnia Pią 9:48, 03 Maj 2013, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:50, 03 Maj 2013 PRZENIESIONY Pią 11:42, 03 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
i jeszcze tu parę słów:
"Jak stosować nasiona białej gorczycy?
Niepozorne nasionka białej gorczycy mają szerokie zastosowanie w terapii. Przede wszystkim używa się jej do wypełniania materaców dla osób cierpiących na reumatyzm, obrzęki, nerwobóle i bóle głowy. Działa antybakteryjnie, dlatego, gdy mamy problemy z zębami czy infekcję gardła, możemy blisko chorego miejsca przyłożyć woreczek wypełniony gorczycą.
Do materaców z gorczycą dodaje się często łuski gryczane, które neutralizują nawet bardzo silne promieniowanie żył wodnych oraz urządzeń elektrycznych. Zawarte w łuskach taniny i związki fenolowe hamują rozwój roztoczy i bakterii szkodliwych dla zdrowia, dzięki czemu łagodzą objawy wszelkich alergii.
Korzystanie z takiego materaca łagodzi też napięcia mięśniowe, poprawia krążenie, reguluje oddychanie, zapobiega powstawaniu odleżyn, przyspiesza regenerację organizmu i gojenie się wszelkich ran. Poduszka z łuską gryczaną ma te same właściwości co materac, dlatego przydaje się w schorzeniach kręgosłupa, dyskopatiach, bólach głowy (również migrenowych). Ponadto nie nagrzewa się, co ma duże znaczenie dla osób gorączkujących.
Jak zrobić poduszkę gorczycową?
Można użyć poszewkę od jaśka - trzeba ją przeszyć kilka razy i w ten sposób zrobić rowki, w które sypiemy nasiona białej gorczycy, może być w połączeniu z łuską gryczaną. Rowki też pownne być przeszyte co kilka cm, żeby gorczyca nie zbiła się w jednym rogu. Taki woreczek, opaska na głowę, kolano czy podłużny pas na kręgosłup zrobiony własnorecznie jest też ciekawym pomysłem na prezent.
Poduszkę przykładamy na noc na gołe ciało w miejscu, gdzie najbardziej dokucza nam reumatyzm lub artretyzm. Sucha gorczyca nie nagrzewa od razu, dopiero jak nagrzeje się od ciała, zaczyna się jej dobroczynne działanie - promieniowanie.
Równie korzystne ma być stosowanie nasion bezpośrednio na skórę. Jeżeli bóle są umiejscowione w kończynach dolnych, to wkłada się stopy po kostki w nasiona, a jeżeli ból jest w kończynach górnych, to umieszcza się dłonie w nasionach.
Natomiast jeżeli ból jest umiejscowiony w kręgosłupie, to trzeba położyć się na nasionach rozsypanych na prześcieradle. Stosuje się ten sposób dwa razy dziennie po 10 min, stopniowo zwiększając ten czas do 30 min w ciągu 7-10 dni.
Korzystne działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne ma polegać na neutralizowaniu szkodliwego promieniowania cieków wodnych przez nasiona. Zapas gorczycy trzeba odnawiać co 3 lata."
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|