|
www.chataczarownic.fora.pl życie po życiu, ezoteryka
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elina
czarownica
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 321
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 14:08, 20 Maj 2013 Temat postu: Chrzan pospolity |
|
|
Pierwszy raz w życiu widziałam jak kwitnie chrzan.Zachwycona śnieżnobiałymi kwiatuszkami postanowiłam dowiedzieć się czegoś więcej...
Chrzan pospolity jest rośliną,wieloletnią, należącą do rodziny kapustowatych.
Zioło to można znaleźć na obszarach południowo-wschodniej Europy,jak
również w zachodniej Azji. Chociaż chrzan pospolity można znaleźć rosnący dziko,najczęściej jest on uprawiany w różnych częściach świata.
Chrzan pospolity osiąga wysokość około 150 cm. Łodyga zioła jest rozgałęziona w górnej części,gładka,kanciasta oraz ulistniona. Liście chrzanu pospolitego są kształtu podłużno-jajowatego,bardzo duże, osiągające długość nawet do 100 cm.Długi, biały,cylindrycznego kształtu korzeń produkuje łodygę w drugim roku swojego „życia”. Korzeń zioła jest silnie aromatyczny i
posiada bardzo ostry smak.Kwiaty chrzanu pospolitego są niewielkie,około 6 mm,białe oraz zebrane w ozdobne baldachimy (wiechy).Chrzan pospolity kwitnie od czerwca do sierpnia.
Chrzan pospolity jest przede wszystkim rośliną uprawną.Stosuje się go w produkcji niektórych rodzajów musztardy, jak również w różnych przyprawach. Korzeń chrzanu pospolitego uprawia się również ze względu na jego właściwości bakteriobójcze,grzybobójcze,średnio moczopędne.Korzeń chrzanu pospolitego może być stosowany w kamicy nerkowej, jak również w przypadkach zwykłej niestrawności,pobudza wydzielanie soków żołądkowych,działa korzystnie w niedokwaśności.Korzeń chrzanu może być także używany zewnętrznie w okładach łagodzących problemy eumatyczne, jak również mięśniobóle. Wysuszony,przerobiony na proszek korzeń chrzanu pospolitego,który możemy znaleźć w wielu dzisiejszych miksturach ziołowych,jest praktycznie pozbawiony wszelkich wartości leczniczych.Prawdziwe korzyści lecznicze zioła znajdziemy w świeżo wykopanym korzeniu.Kiedy świeży korzeń chrzanu pospolitego jest starty,są uwalniane silne olejki eteryczne,dlatego też niezbędne jest zalać starty korzeń zioła octem jabłkowym,umieścić go w szklanym słoju ze szczelną nakrętką i trzymać w lodówce. Tak przechowywany korzeń chrzanu może być trzymany w lodówce przez okres co najmniej 3 miesięcy.Innym sposobem na przechowanie korzenia chrzanu wraz z jego cennymi olejkami eterycznymi, to umieszczenie całego,świeżego korzenia w wilgotnym piasku i trzymanie go w chłodnej piwnicy lub w garażu.Należy pamiętać,aby piasek stale był wilgotny. Dzięki zawartości olejków eterycznych, korzeń chrzanu pospolitego może być wykorzystany do sporządzania bardzo pobudzającego olejku, którym można masować zbolale mięśnie, jak również masować klatkę piersiową w celu złagodzenia infekcji głównie w przypadkach przeziębień. Olejek taki jest sporządzany w następujący sposób: świeżo starty korzeń chrzanu pospolitego (niewielka jego ilość) jest umieszczany w oleju własnego wyboru, może to być olej sezamowy, olej z kiełków pszenicy lub w oliwie z oliwek. Całość pozostawia się na kilka godzin w celu nasiąknięcia oleju czy oliwki olejkami eterycznymi korzenia chrzanu pospolitego. W ten sposób sporządzony olejek świetnie nadaje się do masażu zbolałych mięśni, stawów czy podczas przeziębienia.
Ocet sporządzony z korzenia chrzanu pospolitego to świetny sposób na rozjaśnienie skóry twarzy, a tym samym uwolnienie sie od piegów czy śladów na skórze. Ocet z zioła to także wspaniałapłukanka do włosów, ożywiająca skórę głowy.
Oto przepis na ocet z chrzanu pospolitego: Zetrzeć na tarce świeży korzeń zioła, a następnie zalać go octem jabłkowym. Miksturę umieścić na słonecznym parapecie na okres około 10 dni. Po tym czasie ocet należy przecedzić i trzymać go w szczelnie zamkniętym
szklanym słoju. Uwaga: jeśli taki ocet będziemy stosować na skórę, należy go rozcieńczyć z co najmniej 50% wody. Ocet taki może być również dodany do mleka w celu dodania skórze koloru, jak również
złagodzenia niesamowitego swędzenia, które towarzyszy egzemie. Świeżo starty korzeń chrzanu pospolitego można również macerować w maślance przez około pół godziny zanim go odcedzimy.
Otrzymaną papę stosować na skórę twarzy. Pozostawić na 15 minut, po czym spłukać wodą. Resztkę papy umieścić w lodówce na późniejsze użycie.
Podczas zimy lub kiedy starsza osoba doświadcza ciągłego chłodu w ręce, nogi czy stopy z powodu słabego krążenia krwi,
herbatka sporządzona z korzenia chrzanu pospolitego pomoże w złagodzeniu ciągłego uczucia zimna. W tym celu należy zagotować 250 ml wody, następnie do wrzątku dodać po równo 1 łyżkę stołową
startego korzenia świeżego imbiru oraz chrzanu pospolitego. Zakryć garnek i gotować na małym ogniu zioła przez około 10 minut. Zdjąć garnek z ognia, odkryć i dodać 2 łyżeczki świeżej lub suszonej
rukwii oraz tyle samo kapusty sarepskiej (też świeżej lub suszonej). Zakryć garnek i zaparzać zioła przez godzinę. Herbatkę taką można przyprawić odrobiną sproszkowanego morszczynu i dodać odrobinkę soku z limonki. Pić 1 szklankę ciepłej herbatki co klilka godzin.
ZASTOSOWANIE
Pomimo tego, że obecnie chrzan pospolity jest niedoceniany jako zioło lecznicze, posiada on wiele właściwości leczniczych.
Zioło to pobudza trawienie, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, jak również wzmaga apetyt. Chrzan pospolity posiada właściwości moczopędne oraz wspomaga pocenie się, co jest pożyteczne
w obniżaniu gorączki, w czasie grypy oraz przeziębienia. Chrzan pospolity posiada również właściwości wykrztuślne i łagodne
właściwości antybiotyczne, i może być z powodzeniem stosowany w stanach zapalnych układu oddechowego, jak również układu moczowego. Kanapka sporządzona z dodatkiem świeżo startegoo zioła jest wspaniałym domowym środkiem w walce z katarem siennym. Zewnętrznie zioło to może być stosowane w postaci okładu na wszelkiego rodzaju odmrożenia skóry.
Użycie chrzanu pospolitego w kuchni – korzenie chrzanu pospolitego powinny być zawsze używane świeże, ponieważ gotowanie ich niszczy ostry ich smak.W celu przygotowania korzeni zioła dla potrzeb kulinarnych, należy je umyć oraz obskrobać. Korzeń zioła może być starty lub pokrojony na cienkie paseczki.W czasie krojenie korzenia chrzanu należy przygotować się na „płakanie” (podobnie,
jak przy krojeniu cebuli).Jest to spowodowane ostrym, przenikającym zapachem zioła.Starty lub pokrojony świeży korzeń powinien być zużyty natychmiast lub zmieszany z octem,
ponieważ korzeń zioła ciemnieje i traci swoją ostrość,jak również staje się nieprzyjemnie gorzki,kiedy jest wystawiony na działanie powietrza oraz ciepła.
SKŁADNIKI
Korzeń chrzanu pospolitego zawiera: glikozyd inigrynę,asparaginę,żywice, prowitaminę A,witaminy z grupy B,
witaminę C,sole mineralne fosforu, wapnia,potasu, enzymy mirozynazę oraz mirozynę. Kiedy korzeń zioła zostanie
bardzo mocno ściśnięty,glikozyd sinigryna produkuje substancję o właściwościach antybiotycznych zwaną izotiocyjanian allilu.
DAWKOWANIE
Świeżo starty korzeń chrzanu pospolitego może być spożywany w ilości ½ do 1 łyżeczki trzy razy dziennie.Dostępna jest również nalewka z chrzanu pospolitego i może byc stosowana w ilości 2 do 3 ml trzy razy dziennie.
SKUTKI UBOCZNE I OSTRZEŻENIA
Bardzo duże dawki zioła mogą spowodować wymioty oraz bardzo silne pocenie się.Zastosowanie zioła wprost na skórę lub oczy może spowodować podrażnienia oraz uczucie pieczenia. Stosowanie zioła wprost na skórę może być przyczyną powstania pęcherzyków
skórnych u niektórych osób. Chrzan pospolity zawiera substancje
chemiczne,które mogą wpłynąć na zaburzenie produkcji pewnych hormonów przez gruczoł tarczycy.O ile nie jest to istotne znaczenie dla ludzi zdrowych, osoby z problemami tarczycy nie powinny
spożywać chrzanu pospolitego.
Spożywanie dużych ilości chrzanu pospolitego może również powodować rozwolnienia.Ponieważ zioło to może podrażniać błony śluzowe,małe dzieci oraz osoby cierpiące na problemy nerkowe,żołądkowe lub choroby jelit powinny konsumować to zioło jedynie w ograniczonych ilościach. Nie wolno karmić zwierząt domowych, koni,krów,świń,itp.korzeniami lub liśćmi
chrzanu pospolitego, ponieważ efekty mogą być nawet śmiertelne.
Źródło zielnik.herbs2000.com
Ostatnio zmieniony przez elina dnia Pon 14:36, 20 Maj 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
elina
czarownica
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 321
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 14:22, 20 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
Kurczę,ale mi tekst rozciągnęło.Nie wiem jak to teraz naprawić
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 14:49, 20 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
poprawię
|
|
Powrót do góry |
|
|
elina
czarownica
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 321
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 18:50, 20 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
Dziękuję wróżko kochana
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 19:16, 20 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
elina napisał: | Dziękuję wróżko kochana |
a nie ma za co, ale to nie czary, niestety
|
|
Powrót do góry |
|
|
Grey Owl
Wiedźma ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 3072
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Wto 9:14, 21 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
Wielkie dzięki Elino za portret chrzanu
Gdy przeczytałam, że "działa przeciwwirusowo i jest używany przy uciążliwym kaszlu i zapaleniu oskrzeli", to cały wczorajszy dzień podjadałam go sobie małymi porcjami - a dziś okropny kaszel znikł, jakby go nigdy nie było
Mnie też bardzo podobają się jego kwiaty Jeśli wyrazisz zgodę, to o poniższe zdjęcie możnaby może uzupełnić Twój wykład ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 9:49, 21 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
pamiętam te kwiatki z dzieciństwa
uwielbiam chrzan, szczególnie do wędlinki domowej roboty, mniam!
|
|
Powrót do góry |
|
|
elina
czarownica
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 321
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 1:00, 25 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny bardzo pomogłyście w udoskonaleniu informacji.Dziękuję też za obrazek Sówko :*
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|