|
www.chataczarownic.fora.pl życie po życiu, ezoteryka
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 19:53, 07 Wrz 2013 Temat postu: sok z czarnego bzu |
|
|
SOK Z CZARNEGO BZU
jakieś sugestie? chętnie posłucham jak wy robicie sok.
Pierwszy raz zebrałam owoce bzu, obskubałam... no i zasypałam cukrem. Są w słoiku przykrytym gazą.
Czy ten sok należy pasteryzować czy nie?
kurczę szkoda mi tej witaminy C którą diabli wezmą podczas pasteryzacji, bo to ma być taki syrop na wzmocnienie, dla Maliny, która już po pierwszym tygodniu w szkole - jest przeziębiona, cholera jasna. Szybko łapie bakterie od dzieciaków, sozk!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Grey Owl
Wiedźma ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 3072
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Sob 20:00, 07 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Sok z czarnego bzu niepasteryzowany choć 2 razy w dziennym odstępie - lubi fermentować i wyłazić.
Pasteryzacja prawidłowa witamin nie niszczy.
Jak zaglądasz do soku niepasteryzowanego i pilnujesz, to masz potem musujące lekkie winko. Czerwony szampan.
Ale dlatego na wszelki wypadek ja jagody też suszę, a potem parzę-
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sob 20:05, 07 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
nigdy nie robiłam więc i chętnie ja poczytam co i jak:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pinda
wyciszony
Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 20:05, 07 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
eeee tam, dać do baniaka cukrem zasypać i odczekać 3 miechy
aha , taką rurke szklaną wetknąc na czubek
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|