|
www.chataczarownic.fora.pl życie po życiu, ezoteryka
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:56, 21 Mar 2015 Temat postu: serniki light |
|
|
tu wklejam znalezione przepisy na serniki light, święta idą i ja też chcę coś mieć dla siebie
Sernik z książki Dukana
5 łyżek stołowych beztłuszczowego twarożku
2 łyżki stołowe maizeny
2 żółtka
2 łyżki stołowe soku z cytryny
3 łyżki stołowe słodziku
5 białek jajka
Ubić trzepaczką twarożek, maizenę, żółtka, sok z cytryny i słodzik,
tak by uzyskać kremową konsystencję. Ubić białka na sztywną pianę i
delikatnie dodać do masy serowej. Wlać do formy na suflet. Podgrzewać
12 minut na średniej mocy w mikrofalówce. Spożywać na zimno.
Sernik Jogurtowy
400 g jogurtu naturalnego
500 chudego serka homo (ja używam tego z Netto)
4 jaja
1 łyżka skrobi kukurydzianej
aromat cytrynowy
5 łyżek słodziku
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pozostałe
składniki zmiksować, wymieszać z pianą. Piec około 40 minut w temp.
180 st.
SERNIK niecieknący, mało opadający
500g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego (z Auchan, ma
3,5%tł., wygląda jak kiełbasa)
5 jaj
3 płaskie łyżki słodziku SussinaGold
2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej Kotanyi
kilka kropel aromatu pomarańczowego
1 budyń Albona śmietankowy/waniliowy (do dostania w Aldi, skł. 30g:
skrobia kukurydziana, aromat, barwniki)
Wszytko łączymy ze sobą mikserem na jednolitą masę. Formę - keksówkę
(25x12cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy sernik i pieczemy
około godzinę w 200*C w piekarniku gazowym (ale i tak trzeba
doglądać) Zostawiamy do wystygnięcia w środku.
Sernik
7 jajek
1 kg sera (twaróg 3% Oetkera - innego nie próbowałam)
aromat pomarańczowy
3-4 łyżki słodziku Sussina
1 łyżka mąki kuku
Jajka całe wbijamy do dużej miski i ubijamy mikserem około 15 minut
na maksymalnych obrotach, dodajemy słodzik i jeszcze kręcimy chwilkę,
potem zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy ser po łyżce, żeby
masa nie opadła za bardzo, kilka kropli (dosłownie kilka!) aromatu i
mąke dodajemy na końcu.
Formę 25x25 cm wykładamy papierem i wylewamy masę. Wkładamy do
nagrzanego do 170-180 st. piekarnika (bez termoobiegu!) i pieczemy
godzinę, skręcamy temp do 120 st i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Wyłączamy piekarnik, a sernik wyciągamy po pół godziny. Wykładamy na
ręcznik papierowy zeby odsaczyc z wody (ja zmieniam podklad
dwukrotnie
SPRZEDAJĘ PRZEPIS NA GOTOWANY SERNIK
pół kilo twarogu mielonego chudego
2 zółtka
4białka
3-4 łyżki sussina gold
parę kropel aromatu śmietankowego
Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez ok pół godz/nie zagotowywać/
Następnie rozrabiam 3-4łyżeczki żelatyny w małej ilości mleka
0%,dodaję do masy serowej.Nalewam w pojemniczki po wiejskim serku.jak
wystygnie wstawiam do lodówki. Przepyszny.Smacznego.
Sernik bezprzepisowy
200 g chudego twarogu
2-3 jaja (zależy od wielkości)
mały jogurt
cynamon
za pierwszym razem nie dodałam słodziku bo zwyczajnie mi się
skończył... I tak mi posmakowało, że prawie całkiem z niego
zrezygnowałam. Widzę różnicę (spadki) między dniami ze słodzikiem, a
bez niego - jednak lepiej zrezygnować albo przynajmniej ograniczać.
No i trzeba znaleźć twaróg, który najbardziej nam smakuje - jak
najdelikatniejszy.
Miksuję to wszystko dokładnie i wylewam na sporą okrągłą blachę tak,
żeby powstał cienki placek. Szybko się piecze (30 minut w 170'c).
Kroję na trójkąty (wychodzi 6) i zafoliowuję jak batoniki. Podjadam
cały dzień, co godzinę-dwie (także przed snem) i jestem zapchana, a
to tylko 300 g nabiału.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Grey Owl
Wiedźma ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 3072
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Sob 20:06, 21 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
A co to zacz ten słodzik Nianiu ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 20:12, 21 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
przypuszczam że chodzi o stewię.
tu jeszcze jeden sernik:
Składniki:
-1kg chudego twarogu,
- 8 jajek (należy oddzielić białka od żółtek),
- słodzik do pieczenia, około 2-4 łyżki,
- 3 łyżki mazeiny plus budyń wanilowy
-1.5 szklanki chudego mleka,
- kilka kropel ulubionego aromatu.
Przepis:
Twaróg mielimy co najmniej dwa razy, następnie dodajemy do niego żółtka, słodzik, aromat , mazeinę i budyń. Całość dokładnie mieszamy mikserem, dodajemy do tego mleko i ponownie mieszkamy za pomocą miksera. Ubijamy białka i delikatnie dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy całą masę. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60-70 minut. Po upieczeniu sernik najlepiej schłodzić w lodówce.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pinda
wyciszony
Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 20:42, 21 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
u mnie bedzie pizza i cola
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|