|
www.chataczarownic.fora.pl życie po życiu, ezoteryka
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pon 18:04, 21 Paź 2013 Temat postu: Pindakaas - czyli masło orzechowe (z orzeszków ziemnych) |
|
|
Pychotka
"Generacje holenderskich dzieci wychowują sie na maśle orzechowym. Poza USA tylko w Holandii jest ono aż tak popularne na kanapki.
orzech arachidowy
Jednym z bardziej unikalnych w świecie i typowo holenderskich produktów jest pindakaas w Polsce znany pod nazwą masło orzechowe choć poprawniej powinno się nazywać masło arachidowe (ang.: peanut butter).
Orzeszki ziemne, zwane także orzeszkami arachidowymi (roślina z rodziny fasoli, groszku, koniczyny) przywieźli do Europy portugalscy i hiszpańscy żeglarze z Południowej Ameryki już 500 lat temu. Magellan odkrył je w Peru. Orzeszki ziemne szybko rozprzestrzeniły się po świecie; najpierw zawędrowały do Azji po tym do Afryki i Ameryki Północnej gdzie najpierw zaczęli je uprawiać niewolnicy na plantacjach bawełny a następnie i sami plantatorzy w miejsce bawełny.
W 19 wieku Amerykanin Kellogg , znany z wynalazku płatków kukurydzianych, wyprodukował także pierwsze masło orzechowe.roślinka orzechów ziemnych
W USA masło orzechowe jest do dzisiaj bodaj najpopularniejszą pastą na kanapki, jest to „national sandwich”składający się z podwójnej kanapki z masłem orzechowym i dżemem (peanutbutter and jelly). Masło orzechowe je się też smarowane często w kombinacji z hagelslag (grysik czekoladowy), ogórkiem, serem lub z... bananem – co było ulubionym sandwichem Elvisa Presleya.
Pindakaas trafił do Holandii dopiero po II Wojnie Światowej i produkowany jest od roku 1948 przez znaną Holandii firmę Calve (Unilever). Holenderski pindakaas składa się z prażonych i zmielonych orzeszków ziemnych, oleju i soli. Spożywany jest na kanapce, czasami z cukrem. Nadaje się wyśmienicie do robienia pysznego sosu orzechowego (pindasaus, satesaus) i zupy orzechowej (pindasoep).
Ciekawostką jest, że w niemal wszystkich językach masło orzechowe ma w swojej nazwie słowo „masło” – jedynie w holenderskim jest to ser (kaas=ser – pinda-kaas) jako, że w Holandii słowo „masło” jest prawnie zastrzeżone wyłącznie dla masła i żaden inny produkt nie może nosić nazwy „masło” ani zawierać domieszek masła (jak np. margaryna). Masło ma w Holandii jeszcze kilka innych ciekawych właściwości, ale o tym już innym razem.
masło orzechoweMasło orzechowe po:
rosyjsku - Арахисовое масло
niemiecku - Erdnussbutter
francusku - Beurre de cacahuète
angielsku - Peanutbutter
afrykanersku - Grondnootjes-boter
Pindakaas składa się w 44-54% z oleju, 24-35% - białka, 15-19% - węglowodanów, 04-07% - wody, 02-03% - soli, 01-03% - skrobii i witaminy B i E.
23 maja 2008 najstarsza wytwórnia pindakaas firmy Calve z Delft zaprzestała produkcji. Całą produkcje masła orzechowego przeniesiono do Rotterdamu. Inne sosy Calve produkowane będą w już tylko w Hiszpanii, Niemczech i Czechach."
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Pon 18:06, 21 Paź 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|