ellmaris
czarownica
Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Sob 21:44, 03 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
oj to bardzo proste jest... ja sobie wymyśliłam taki sposób...
makaron kupuje tylko z mąki durum, formy jakie mam ochotę nie ma to znaczenia chociaż dzieciaki uwielbiają trójkolorowe świderki albo rurki...
makaron gotuję na półtwardo odcedzam...
sosy na bazie beszamelu - czyli ma maśle smażę mąkę i wlewam powoli mleko cały czas mieszając coby się grudy nie zrobiły. doprawiam solą i pieprzem i to jest podstawa...
dodaję serki topione i ucieram garść sera żółtego - sos serowy ( + gałkę muszkatołową koniecznie świeżo startą ale nie każdy lubi )
dodaję przecier pomidorowy i zioła - sos pomidorowy
kupuję mrożone warzywa, albo masę świeżych np. marchew, brokuł, kalafior, pomidory, paprykę, groszek, fasolę...co kto lubi...warzywa smażę na patelni z ziołami, jakie kto lubi...ja zazwyczaj + kumin, curry, słodką paprykę, odrobinę chilli, czerwoną czubrycę...wedle uznania
naczynie żaroodporne duże wykładam makaronem, zalewam sosem pomidorowym, mieszam. na to układam warzywa zalewam sosem serowym i do pieca
mniej więcej na jakieś 40 min. po około 30 minutach ucieram ser na wierzch, zapiekam jeszcze 10 i gotowe.
ciężko się wyciąga, ale jak zrobię dzień wcześniej i zapiekam tylko 20 minut i na drugi dzień zapiekam przed podaniem to fajnie makaron wchłania sosy i tak się nie rozwala...
ot i cały przepis...jeśli ktoś robi inaczej to chętnie poćwiczę
smacznego
zapomniałam dodać, że ilość jaka wychodzi wystarcza na dwa naczynia żaroodporne, ponieważ jedno robię dla wegetarianina a drugie dla mięsożernych dzieci ( na warzywa układam kawałki kurczaka usmażone wcześniej w przyprawie do kurczaka złocistej Kam..s )
Ostatnio zmieniony przez ellmaris dnia Sob 21:46, 03 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|