|
www.chataczarownic.fora.pl życie po życiu, ezoteryka
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 16:29, 06 Kwi 2013 Temat postu: kurczak duszony w warzywach i piwie |
|
|
Podam wam przepis na pysznego kurczaka, normalnie palce lizać!
nogi kurczaka obieramy ze skóry, lekko obsmażamy, kilka minut zaledwie.
Kroimy na talarki marchewki, pietruszki, co tam jeszcze... może być fasolka szparagowa, seler naciowy, pomidory z puszki, ale nie są obowiązkowe, papryka świeża, cukinię kroimy w grubą kostkę (ale wrzucamy ją na kwadrans przed końcem duszenia, bo się rozciapcia). A, jeszcze cebulki małe, obieramy ze skórki, kroimy na pół. Dwa ząbki czosnku, w całości. Wrzucamy warzywa do naczynia żaroodpornego, solimy, pieprzymy, ew. trochę vegety dodajemy, na warzywa kładziemy kawałki kurczaka, polewamy tłuszczem ze smażenia i dolewamy do tego wszystkiego puszkę piwa jasnego
Dusimy w temp około 200 stopni, od momentu aż zacznie wrzeć - przez około godzinę. Sprawdamy czy mięsko kurczaka odchodzi już od kości, jeśli tak, dosypujemy do sosu trochę chili. dodajemy cukinię, zielone oliwki (plus dolewamy trochę zalewy z oliwek), oraz małą śmietanę 18stkę. I znowu do piekarnika, na około kwadrans.
Podajemy z farfalami albo innym makaronem durum.
aha zapomniałam dodać, że kiedy kurczak jest już gotowy, zagęszczamy go lekko mąką ziemniaczaną (czubata łyżeczka mąki, odrobina wody, mieszamy i dolewamy do sosu szybko mieszając całosć).
Ostatnio zmieniony przez NianiaOgg dnia Sob 16:32, 06 Kwi 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Grey Owl
Wiedźma ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 3072
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pią 12:07, 19 Kwi 2013 Temat postu: |
|
|
Uwaga, uwaga - zupa nad zupami ! Poznałam ją dwa miesiące temu u przyjaciółki i od tego czasu jest dla mnie numerem łan. Dla Starszego już też i dlatego dziś znów ją robię.
Oto przepis :
Składniki : 3/4 kg pieczarek, dużo marchewki, korzeń średniej pietruszki, seler, por, kostki bulionowe, drobna kasza jęczmienna 2 pełne garście, opakowanie zupy pieczarkowej z Winiar, dwa długie serki topione (z pieczarkami, albo śmietankowe), zielona pietruszka i koper, sól do smaku, nieco oleju lub masła. 2 l wody.
Wykonanie : warzywa korzeniowe ucieramy na dużych wiórkach, część marchewki tniemy w talarki, drobno kroimy por. Wszytkie pieczarki trzemy także na wiórki. Następnie warzywa podsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka razem z kostkami rosołowymi i startymi pieczarkami, dosypując kaszę. Przy końcu gotowania dodajemy rozprowadzoną w wodzie z zupy - zupę pieczarkową z torebki.
Gdy zupa się gotuje, w rondelku topimy na małym ognie 2 topione serki z małą ilością wody z zupy. Mieszamy łyżką, by roztopił się bez większych grudek i dodajemy do reszty. Na samym końcu sypiemy posiekaną pietruszkę i koper. Jeśli mamy suszone, to dodajemy wcześniej, razem z zupą pieczarkową.
Sprawdzamy smak i ewentualnie dosalamy. Ciut pieprzu ziołowego nie szkodzi
Niebo w gębie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią 12:13, 19 Kwi 2013 Temat postu: |
|
|
Niebo w gębie zwłaszcza, że ja uwielbiam zupy wszelkiego rodzaju:) Pozdrawiam serdecznie, a jaki zapach cudny w kuchni czarownic.....
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|