Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Altea
Gość
|
Wysłany: Śro 21:35, 31 Lip 2013 Temat postu: kotleciki z kaszy jaglanej |
|
|
Kotleciki z kaszy jaglanej
SKŁADNIKI:
1 szkl. kaszy jaglanej
2 pory,
3 łyżki maki,
1 jajko,
cebula,
sól, pieprz, vegeta, zioła prowansalskie, bułka tarta,olej
Kaszę jaglaną ugotować w 2 szklankach wody. Odstawić do ostygnięcia i zmiksować. Pora pokroić i poddusić. Odstawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do kaszy dodać pora, jajko, mąkę, cebulę i dokładnie wymieszać . Doprawić do smaku. Z masy formować kotleciki obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 6:34, 01 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
chętnie wypróbuję
Aga ty już testowałaś te kotleciki? a cebula surowa czy najpierw ją zeszklić?
jeśli masz jakieś sprawdzone przepisy vegetariańskie to daj proszę.
Ostatnio zmieniony przez NianiaOgg dnia Czw 6:35, 01 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Altea
Gość
|
Wysłany: Czw 7:11, 01 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
próbowałam i strasznie nam smakowały ...z cebulą zrób jak uważasz bo wiadomo surowa zostawi posmak na cały dzień ..lekko zeszklona pozwoli uniknąć tej przyjemności ...ja razem z porem na olej wrzuciłam na chwilkę...., a i w oryginalnym przepisie są 2 pory ja dałam jednego ...oczywiście o gustach się nie dyskutuje ...ale mi przypadły do gustu polecam
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 7:50, 01 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
dzięki, w piątek wypróbuję
masz coś jeszcze sprawdzonego? dawaj !
|
|
Powrót do góry |
|
|
Altea
Gość
|
Wysłany: Czw 12:35, 01 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
no zobaczę czy takowe odkryję bo na na razie jestem początkującą wegetą
|
|
Powrót do góry |
|
|
elina
czarownica
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 321
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 23:30, 01 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Podobnie można zrobić kotlety z ryżu (bez uprzedniego miksowania) a także kotlety z marchewki startej na grubych oczkach,wcześniej lekko podgotowanej.
Podobne kotlety robi się z ugotowanych i tłuczonych ziemniaków.Coś ala krokiety.To już wersja kaloryczna.
Jeszcze trochę i pojawi się dynia.Uwielbiam takie placuszki.Wystarczy tylko zetrzeć dynię na grubych oczkach,dodać jajko,przyprawy,trochę mąki,natkę pietruszki i usmażyć
Ostatnio zmieniony przez elina dnia Czw 23:32, 01 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 12:47, 03 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
dziś na obiad, jeśli niczego nie sp..ieprzę, będą kotleciki!
edit:
Aga nic nie wspominałaś że ze szklanki kaszy jaglanej wyjdzie kotletów jak dla pułku głodomorów
bosz... jaka jestem najedzona!
coś trzeba wymyślić , dodać, żeby takie ciapciowate nie były, są mało zwarte i trudno się je smaży. Ale bardzo smaczne!
Zna ktoś może kotleciki z soczewicy?
Ostatnio zmieniony przez NianiaOgg dnia Sob 14:37, 03 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rocker
rada plemienia
Dołączył: 04 Kwi 2013
Posty: 287
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Sob 15:01, 03 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
a propo roślinnych kotletów to.. kotlety sojowe są baardzo dobre
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 16:01, 03 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
a umiesz? to daj przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rocker
rada plemienia
Dołączył: 04 Kwi 2013
Posty: 287
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Sob 16:10, 03 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Idziesz do TESCO kupujesz kotlety sojowe ala schabowy..
bierzesz kostkę i przegotowaną wodą zalewasz tym bulionikiem owe kotleciki..
trzymasz 15 min? wyciągasz obtaczasz w bułce tartej i prosto wrzucasz na rozgrzaną patelnię.. pieczesz aż się przyrumienią i gotowe..
dobrze komponują się owe kotleciki z ryżem najlepiej ten ryż też na bulionie ugotować wtedy ma lepszy smak i aromat..
Danie to ma dużo węglowodanów i białka. Idealne danie na budowę masy mięśniowej (siłownia)
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 16:51, 03 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
dzięki
"idziesz do tesco" podobało mi się najbardziej
|
|
Powrót do góry |
|
|
mijk
czarownica
Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 20:37, 03 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Przypomina mi się scena z filmu 'Dziewczyny z kalendarza'. Jest piknik z konkursem na najlepszy wypiek i jedna z głównych bohaterek przynosi ciasto z Marksa i Spencera, bo sama ma w kuchni dwie lewe ręce. Jej przyjaciółki są nieco zbulwersowane, ale to dobre przyjaciółki, nie puszczą pary z ust, a ciasto nieoczekiwanie wygrywa. Zwyciężczyni odbiera nagrodę za ciasto, które ma wszystko co powinno mieć, jest niezwykle lekkie itepe, a tu przewodnicząca jury prosi o udzielenie zgromadzonym kobitkom kilku bezcennych rad jak takie cudo upiec. Przyjaciółki przełykają ślinę i zaczynają się wiercić niespokojnie. Po namyśle rada brzmi: 'wysmarujcie miskę masłem, zawsze używajcie ciepłej łyżki, a jeśli to specjalna okazja... kupcie ciasto w Marksie i Spencerze'. Zalega cisza, ale jedna z przyjaciółek zaczyna się śmiać i wszyscy uznają, że to świetny żart.
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 20:53, 03 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
w końcu ... nie każdy musi być kulinarnym wirtuozem, nie ?
ja nie jestem, ale parę sztuczek w zanadrzu mam.
a jak mam to się dzielę: zawsze używajcie ciepłej łyżki!
|
|
Powrót do góry |
|
|
ellmaris
czarownica
Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Sob 21:19, 03 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
w domu mamy wegetarianina więc jeśli chodzi o kotlety to robię je dosłownie ze wszystkiego... z kaszy jęczmiennej, gryczanej, soi, soczewicy, pszenicy...z każdego ziarna...najpierw ziarno moczę, potem gotuję, mielę dodaję zieleninę, jakieś gotowane warzywa, jaja, doprawiam ziołami dodaje namoczoną bułkę w mleku panierka i na patelnię...Mateusz się zajada...zapiekam warzywa z makaronami albo ryżem z różnymi sosami...pomidorowym, serowym...wszystko na bazie beszamelu nawet pomidorowy teraz mam zamiar poćwiczyć pieczenie pasztetów warzywno - ziarnistych...jak macie jakieś przepisy to poproszę
wczoraj zrobiłam pierwszy w życiu hummus mogę wrzucić przepis jak macie ochotę..
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 21:21, 03 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
no pewnie dawaj!
to ty taka bardziej zdolna bestyjka jesteś ! naucz mnie zapiekać makaron z warzywami, jeśli łaska, nigdy nie zapiekałam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Altea
Gość
|
Wysłany: Sob 21:43, 03 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
NianiaOgg napisał: |
edit:
Aga nic nie wspominałaś że ze szklanki kaszy jaglanej wyjdzie kotletów jak dla pułku głodomorów
bosz... jaka jestem najedzona!
coś trzeba wymyślić , dodać, żeby takie ciapciowate nie były, są mało zwarte i trudno się je smaży. Ale bardzo smaczne!
Zna ktoś może kotleciki z soczewicy? |
żeby nie były takie luźne można trochę bułki tartej dodać
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 23:52, 03 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
spróbuję zrobić kotleciki tak samo jak napisałaś Altea, tyle że z soczewicy, ciekawe co mi wyjdzie
Ellmaris twoje makarony zapiekane przeniosłam do nowego tematu żeby łatwiej było znaleźć, dziękuję ci
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rocker
rada plemienia
Dołączył: 04 Kwi 2013
Posty: 287
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Nie 12:52, 04 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|