|
www.chataczarownic.fora.pl życie po życiu, ezoteryka
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ellmaris
czarownica
Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 17:45, 06 Sie 2013 Temat postu: kalafior inaczej |
|
|
w zeszłym roku gdy nie jadłam mięsa miałam problem z robieniem obiadów...w sensie ich urozmaicenia i podania w jakiś fajny sposób warzyw, aby czerpać z tego jeszcze większą przyjemność..no i tak powstały kotlety mielone z kalafiora i racuchy na słono z kalafiorem
do obu potraw kalafior musi być lekko podgotowany, najlepiej podzielony wcześniej na części i wrzucony do osolonego i posłodzonego wrzątku...garnka, w którym gotuję kalafior nie przykrywam pokrywką...
i teraz dwa obiady z jednego kalafiora: racuchy
przygotowuję na mleku ciasto na naleśniki tylko bardziej gęste, doprawiam je solą i pieprzem, wrzucam do środka cząstki kalafiora ( najlepiej różyczki ), posiekany koperek i mieszam. Ciasto konsystencję bardzo gęstej śmietany.
smażę na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Podaję z sosem jogurtowym doprawionym indyjską mieszanką przypraw.
kotlety mielone z kalafiora: ugotowany kalafior ( najlepiej pozostałości po obcięciu różyczek ) mielę przez maszynkę do mielenia mięsa, dodaję bułkę namoczoną w mleku, posiekany koper, sól, pieprz, oczywiście jajo albo dwa ( w zależności od potrzeb ), wyrabiam kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę na głębokim tłuszczu.
w jednym i drugim przypadku nadmiar tłuszczu ze smażenia odsączam za pomocą papieru.
zaniosłam jedne i drugie do pracy i ludziska, które ze mną pracują były pod wrażeniem, bo to fajny lekki obiad. i teraz tak sobie myślę, że zarówno kalafior jak kapusta czy brokuły też by się nadała...no może kapusta do racuchów nie bardzo ale mielone mogły by być niezłe...może z pomidorami w środku? chyba spróbuję coś takiego zrobić...
Ostatnio zmieniony przez ellmaris dnia Wto 17:46, 06 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Dorota-Anna
czarownica
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 976
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: Czw 8:53, 26 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
z bialej kapusty sa super kotlety:)
kapuste obgotowujesz jak na golabki.mielisz przez maszynke do miesa,nadmiar wody wylewasz znaczy porzadnie kapuche odciskasz,przyprawiasz dodajesz gotowany ryz jajko cebulke lub czosnek robisz kotleciki jak mielone tyle ze bez mielonego-jesli jadasz juz mieso moze byc z miesem tyle ze ma byc go mniej bo podstawa jest kapusta
pychotka,polecam
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|