NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 10:20, 14 Sie 2013 Temat postu: cukiniowe kotlety z miętą |
|
|
2 młode cukinie średniej wielkości
1/2 szklanki tartej bułki
2 jajka
po łyżeczce natki i świeżej mięty
sól, pieprz
olej do smażenia
Cukinie umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach (razem ze skórą). Posyp solą i odstaw na sitku na ok. 1/2 godz. Odciśnij sok, włóż do salaterki. Wymieszaj z tartą bułką, jajkami i przyprawami.
Z dość gęstej masy uformuj niewielkie kotlety (jeśli masa jest za rzadka, dodaj tartej bułki). Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Temperatura powinna być wysoka, by kotlety miały złotą skórkę. Smaż je po kilka minut z każdej strony. Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.
|
|