Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna www.chataczarownic.fora.pl
życie po życiu, ezoteryka
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasto na pierogi

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> kuchnia czarownic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:05, 13 Gru 2013    Temat postu: Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi:

Do miski wsypcie kilogram przesypanej przez sito mąki (szymanowska jest chyba najlepsza, z innymi różnie bywało). Dosypcie łyżeczkę soli, wrzućcie łyżeczkę masła naturalnego. Zalejcie mąkę wrzątkiem tak mniej więcej na około 1cm – woda pozostanie na wierzchu, nie wsiąknie.
Zostawcie na 15 minut, potem wymieszajcie dokładnie mąkę z wodą, nadal w misce.
Zostawcie na 10-15 minut. Ciasto się zmaceruje „samo” i będzie mniej roboty. I dopiero teraz przełóżcie ciasto na stolnicę i wyróbcie ciasto.

Nie dodawać jaj !

Aha, jakby wody było za mało, dodajcie więcej. jeśli ciasto wyjdzie zbyt mokre - dosypcie mąki, no wiadomo Smile


Ostatnio zmieniony przez NianiaOgg dnia Pią 13:11, 13 Gru 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:27, 13 Gru 2013    Temat postu:

a teraz farsz na uszka:

gotuję grzyby (najpierw przydałoby się je dobrze opłukać z piasku etc, bo wywar też się przyda do barszczu czerwonego) tak powiedz około pół godziny.
potem je mielę w maszynce : 1/2 z grubymi oczkami, reszta drobniej, żeby nam nie wyszła mamałyga Smile
Zmielone wrzucam na patelnię z łyżką masła, solę pieprzę i nie żałuję !
odparowuję wodę w ten sposób.
No i już, farsz gotowy. A, zapomniałam - przed ulepieniem uszek, kiedy farsz jest już zimny, dodaję garść bułki tartej, wtedy się lepiej lepi i nie sypie się po kuchni Wink


Na pierogi z kapustą i grzybami:
grzyby gotuję jak wyżej, ale mielę na grubych oczkach wszystkie grzyby, razem z ugotowaną kapustą kiszoną i mocno odciśniętą z wody. Aha, ja nie płuczę kapusty przed gotowaniem, lubię żeby pierożki wyszły wyraziste w smaku.
Zmielony farsz na patelnię jak wyżej, z masłem. Odparowuję porządnie.
Dodaję - wcześniej podsmażoną cebulkę, drobno pokrojoną.

I już.

Świąteczne pierogi odparowuję na maśle, ale smaczniejsze są na smalczyku ze skwarkami rzecz jasna Smile

A teraz pierogi ruskie, już nie bardzo świąteczne:

ziemniaki ugotowane należy utłuc kiedy są jeszcze gorące. Odstawić niech wystygną. Dodać ser biały co nie bądź rozkruszony palcami, nie przykładać się za mocno, niech zostaną grudki tego sera (nie mielić ziemniaków ani sera bo wyjdzie mamałyga!), dodać podsmażoną cebulkę na smalczyku, ze skwarkami koniecznie (odcedzić tłuszcz rzecz jasna). Wymieszać całość, dodać dużo pieprzu, sól.
Gotowe.


Ostatnio zmieniony przez NianiaOgg dnia Pią 13:29, 13 Gru 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pinda
wyciszony



Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:40, 13 Gru 2013    Temat postu:

czy ciasto na uszka i na pierogi jest to samo ??
sorry za głupie pytania
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pinda
wyciszony



Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 13:35, 14 Gru 2013    Temat postu:

aha, jak je zamrozić żeby sie nie sklejały??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 21:45, 14 Gru 2013    Temat postu:

o widzę że na drugie pytanie już odpowiedziałam tyle że w innym miejscu Very Happy
chyba przeniosę odpowiedź tutaj, bo się zgubi.

Tak ciasto na uszka i na pierogi jest takie samo tyle że na uszka można zrobić cieńsze, czyli mocniej je rozwałkować. Będą lepiej smakowały w barszczu, będą delikatniejsze. Taki gruby kluch nie bardzo pasuje Wink

Czy ja napisałam że farsz do uszek również powinien mieć w sobie podsmażoną cebulkę? Jeśli nie napisałam , to teraz piszę , sorry!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mijk
czarownica



Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 16:05, 15 Gru 2013    Temat postu:

Nianiu, a ile bierzesz kapusty i grzybów na taką ilość ciasta?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota-Anna
czarownica



Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 976
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Stuttgart

PostWysłany: Nie 23:37, 15 Gru 2013    Temat postu:

Mijku niby w garmazerii leci 2:1 czyli np kilo kapuchy ,pöl kilo grzyböw
ja daje na wyczucie i zaleuzy jakie grzyby,jesli pieczarki to daje kilo kapuchy kilo grzyba jesli mam swoje lesne grzyby to daje mniej bo sa aromatyczne,ale ze od kilku lat grzyby suszone sa u mnie nieosiagalne to do pieczarek i kapuchy sypie aromatyczny sos grzybowy dla zapachu i smaku poprawy.Bulke tarta daje by farsz odsuszyc bardziej,jak Niania napisala dla wygody klejenia.
Do ruskich dodaje majeranku-nauczylam sie jak w garmazerce pracowalam i tak mi zostalo.zamiast masla do ciasta dodaje oleju woda oczywiscie mocno goraca na ile reka wytrzyma bez oparzenia.#

I pamietajcie ze cisto na pierogo najlepiej jest szybciutko zagniatac,warabiac bo im dluzejh ugniatane robi sie twardsze Smile

chyba w tym roku zrobie z cörka uszek i pierogöw Smile
ciekawe czy bedzie umiala ze mna kleic,pewnie zrobi ze 3-5 i sie znudzi Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mijk
czarownica



Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 15:58, 16 Gru 2013    Temat postu:

Dzięki Dorcia. Może zaeksperymentuję na starość.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 10:18, 17 Gru 2013    Temat postu:

mijk napisał:
Nianiu, a ile bierzesz kapusty i grzybów na taką ilość ciasta?

mijku ja na oko, ale te wigilijne pierogi robię tak żeby farsz był bardziej grzybny niż kapuściany Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mijk
czarownica



Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:00, 17 Gru 2013    Temat postu:

Dzięki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elina
czarownica



Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 321
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:30, 17 Gru 2013    Temat postu:

Ja tam lubię pierogi lepić Smile
Nawet w niedzielę narobiłam michę co by chłopaki sobie tylko w pon zagrzali.
No ale też takie z grzybami ciężej się lepią.Proponuję farsz wstawić wcześniej do lodówki dla ścisłości Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Grey Owl
Wiedźma ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 3072
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Śro 8:06, 18 Gru 2013    Temat postu:

Odpowiedź dla Pińdzi co zrobić, by się pierogi/uszka nie sklejały ?
Po pierwsze gotuję na wodzie z dodaną łyżką oleju.
Po drugie po wyciągnięciu i odsączeniu cienko polewam olejem i obracam drewnianą łyżką, by olej rozszedł się równomiernie.
Gdy wystygną, nawet niczym nie przekładane w woreczku, rozmrażają się niesklejone. Ale na wszelki wypadek (bo nie czas przed Wigilią na eksperymentowanie czy to działa) można pierożki kłaść na takiej garmażeryjnej tacce ze styropianu, i każdą warstwę przekładać folią zanim całość włoży się do plastikowego woreczka Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> kuchnia czarownic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin