Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 13:05, 13 Gru 2013 Temat postu: Ciasto na pierogi |
|
|
Ciasto na pierogi:
Do miski wsypcie kilogram przesypanej przez sito mąki (szymanowska jest chyba najlepsza, z innymi różnie bywało). Dosypcie łyżeczkę soli, wrzućcie łyżeczkę masła naturalnego. Zalejcie mąkę wrzątkiem tak mniej więcej na około 1cm – woda pozostanie na wierzchu, nie wsiąknie.
Zostawcie na 15 minut, potem wymieszajcie dokładnie mąkę z wodą, nadal w misce.
Zostawcie na 10-15 minut. Ciasto się zmaceruje „samo” i będzie mniej roboty. I dopiero teraz przełóżcie ciasto na stolnicę i wyróbcie ciasto.
Nie dodawać jaj !
Aha, jakby wody było za mało, dodajcie więcej. jeśli ciasto wyjdzie zbyt mokre - dosypcie mąki, no wiadomo
Ostatnio zmieniony przez NianiaOgg dnia Pią 13:11, 13 Gru 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 13:27, 13 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
a teraz farsz na uszka:
gotuję grzyby (najpierw przydałoby się je dobrze opłukać z piasku etc, bo wywar też się przyda do barszczu czerwonego) tak powiedz około pół godziny.
potem je mielę w maszynce : 1/2 z grubymi oczkami, reszta drobniej, żeby nam nie wyszła mamałyga
Zmielone wrzucam na patelnię z łyżką masła, solę pieprzę i nie żałuję !
odparowuję wodę w ten sposób.
No i już, farsz gotowy. A, zapomniałam - przed ulepieniem uszek, kiedy farsz jest już zimny, dodaję garść bułki tartej, wtedy się lepiej lepi i nie sypie się po kuchni
Na pierogi z kapustą i grzybami:
grzyby gotuję jak wyżej, ale mielę na grubych oczkach wszystkie grzyby, razem z ugotowaną kapustą kiszoną i mocno odciśniętą z wody. Aha, ja nie płuczę kapusty przed gotowaniem, lubię żeby pierożki wyszły wyraziste w smaku.
Zmielony farsz na patelnię jak wyżej, z masłem. Odparowuję porządnie.
Dodaję - wcześniej podsmażoną cebulkę, drobno pokrojoną.
I już.
Świąteczne pierogi odparowuję na maśle, ale smaczniejsze są na smalczyku ze skwarkami rzecz jasna
A teraz pierogi ruskie, już nie bardzo świąteczne:
ziemniaki ugotowane należy utłuc kiedy są jeszcze gorące. Odstawić niech wystygną. Dodać ser biały co nie bądź rozkruszony palcami, nie przykładać się za mocno, niech zostaną grudki tego sera (nie mielić ziemniaków ani sera bo wyjdzie mamałyga!), dodać podsmażoną cebulkę na smalczyku, ze skwarkami koniecznie (odcedzić tłuszcz rzecz jasna). Wymieszać całość, dodać dużo pieprzu, sól.
Gotowe.
Ostatnio zmieniony przez NianiaOgg dnia Pią 13:29, 13 Gru 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pinda
wyciszony
Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 13:40, 13 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
czy ciasto na uszka i na pierogi jest to samo ??
sorry za głupie pytania
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pinda
wyciszony
Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 13:35, 14 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
aha, jak je zamrozić żeby sie nie sklejały??
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 21:45, 14 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
o widzę że na drugie pytanie już odpowiedziałam tyle że w innym miejscu
chyba przeniosę odpowiedź tutaj, bo się zgubi.
Tak ciasto na uszka i na pierogi jest takie samo tyle że na uszka można zrobić cieńsze, czyli mocniej je rozwałkować. Będą lepiej smakowały w barszczu, będą delikatniejsze. Taki gruby kluch nie bardzo pasuje
Czy ja napisałam że farsz do uszek również powinien mieć w sobie podsmażoną cebulkę? Jeśli nie napisałam , to teraz piszę , sorry!
|
|
Powrót do góry |
|
|
mijk
czarownica
Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 16:05, 15 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Nianiu, a ile bierzesz kapusty i grzybów na taką ilość ciasta?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dorota-Anna
czarownica
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 976
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: Nie 23:37, 15 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Mijku niby w garmazerii leci 2:1 czyli np kilo kapuchy ,pöl kilo grzyböw
ja daje na wyczucie i zaleuzy jakie grzyby,jesli pieczarki to daje kilo kapuchy kilo grzyba jesli mam swoje lesne grzyby to daje mniej bo sa aromatyczne,ale ze od kilku lat grzyby suszone sa u mnie nieosiagalne to do pieczarek i kapuchy sypie aromatyczny sos grzybowy dla zapachu i smaku poprawy.Bulke tarta daje by farsz odsuszyc bardziej,jak Niania napisala dla wygody klejenia.
Do ruskich dodaje majeranku-nauczylam sie jak w garmazerce pracowalam i tak mi zostalo.zamiast masla do ciasta dodaje oleju woda oczywiscie mocno goraca na ile reka wytrzyma bez oparzenia.#
I pamietajcie ze cisto na pierogo najlepiej jest szybciutko zagniatac,warabiac bo im dluzejh ugniatane robi sie twardsze
chyba w tym roku zrobie z cörka uszek i pierogöw
ciekawe czy bedzie umiala ze mna kleic,pewnie zrobi ze 3-5 i sie znudzi
|
|
Powrót do góry |
|
|
mijk
czarownica
Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 15:58, 16 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Dzięki Dorcia. Może zaeksperymentuję na starość.
|
|
Powrót do góry |
|
|
NianiaOgg
szeptucha ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 10:18, 17 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
mijk napisał: | Nianiu, a ile bierzesz kapusty i grzybów na taką ilość ciasta? |
mijku ja na oko, ale te wigilijne pierogi robię tak żeby farsz był bardziej grzybny niż kapuściany
|
|
Powrót do góry |
|
|
mijk
czarownica
Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 11:00, 17 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Dzięki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
elina
czarownica
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 321
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 11:30, 17 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Ja tam lubię pierogi lepić
Nawet w niedzielę narobiłam michę co by chłopaki sobie tylko w pon zagrzali.
No ale też takie z grzybami ciężej się lepią.Proponuję farsz wstawić wcześniej do lodówki dla ścisłości
|
|
Powrót do góry |
|
|
Grey Owl
Wiedźma ADMIN
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 3072
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Śro 8:06, 18 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Odpowiedź dla Pińdzi co zrobić, by się pierogi/uszka nie sklejały ?
Po pierwsze gotuję na wodzie z dodaną łyżką oleju.
Po drugie po wyciągnięciu i odsączeniu cienko polewam olejem i obracam drewnianą łyżką, by olej rozszedł się równomiernie.
Gdy wystygną, nawet niczym nie przekładane w woreczku, rozmrażają się niesklejone. Ale na wszelki wypadek (bo nie czas przed Wigilią na eksperymentowanie czy to działa) można pierożki kłaść na takiej garmażeryjnej tacce ze styropianu, i każdą warstwę przekładać folią zanim całość włoży się do plastikowego woreczka
|
|
Powrót do góry |
|
|
|